tisdag 17 december 2019

Fide GP-turnering i Jerusalem – dag 7

Maxime Vachier-Lagrave ger upp första semifinalpartiet mot Jan Nepomnjasjtjij.
Foto: Niki Riga, World Chess 

Ska Maxime Vachier-Lagrave än en gång missa kandidatturneringen? Han förlorade första semifinalpartiet mot Jan Nepomnjasjtjij, som hade en liten överraskning i beredskap mot MVL:s förväntade Grünfeldindiskt efter 1.d4 Sf6 2.c4 g6 3.Sc3 d5 4.Sf3 Lg7 5.Db3 dxc4 6.Dxc4 0-0 7.e4 Sc6

Jan Nepomnjasjtjij – Maxime Vachier-Lagrave 
Vit drar

8.Le2 är det vanliga. Nepo spelade det ovanliga 8.Le3 och det var inte något som MVL hade fingranskat. Nepo: ”Det är inte det bästa men det spelas sällan.” MVL lyckades lösa öppningsproblemen men det kostade värdefull tid och fransmannen blev till slut bortkollrad. Även om MVL förlorar matchen har han fortfarande chansen att komma med i kandidatturneringen – se föregående inlägg.

David Navara hade pytteliten fördel mot Wei Yi och försökte verkligen krama ut allt som var möjligt ur ställningen. Men Navara tvingades acceptera remi när bara kungarna var kvar på brädet.

Semifinaler
Jan Nepomnjasjtjij – Maxime Vachier-Lagrave 1–0 
David Navara – Wei Yi remi

Partier

* * * * *

Sitges Open – rond 5

Anton Korobov är i delad ledning efter fem ronder. Foto: Lennart Ootes 

Natalia Pogonina var nära att komma med i Fides WGP-serie, hon missade inbjudan med liten elomarginal. Nu är hon med i Sitges Open, och i rond 5 fick hon möta den ende svensken bland sensorbrädena denna dag, Nicolaj Zadruzny. Det blev ett hett parti där Nicolaj ryckte åt sig initiativet.

Nicolaj Zadruzny – Natalia Pogonina 
Vit drar

27.e6! fxe6?
Att bjuda in springaren till e6 är en mycket dålig idé. Svart står sämre men 27...Tbe8 var värt ett försök.
28.Sxe6 Dd6


29.Dg6
Det var bra att slå på f8 och ännu bättre att skapa matthot.
29...De7 30.Txb8 Txb8 31.Txd5


31...uppg.
Det hotar Td7 och det tjänar ingenting att försöka förhindra det: 31...Lc8 32.Td8+ eller 31...Ld6 32.Txd6 och tack för kaffet.

Efter fem ronder delas ledningen av Anton Korobov och S L Narayanan på 5 poäng. Nicolaj Zadruzny ligger bäst till av de svenska spelarna på 3,5 poäng.

Svenska spelarnas resultat
Partier

* * * * *

Chess House GM Aarhus. Det är en sak när Sergej Karjakin bjuder remi efter åtta drag i ett parti som schackvärlden följer med viss spänning, en annan när en spelare som inte har mycket att spela för bjuder remi i färre drag mot någon som behöver en halv poäng för att säkra GM-inteckningen. Lika bra att göra det i en handvändning än att plocka fram något av de kända remipartierna. Jesper Thybo har hur som helst spelat som en stormästare i Aarhus och förtjänar inteckningen och förstapriset.

Axel Smith avslutade med ännu en remi och kom på femte plats med 4,5 poäng.

Turneringstabellen – klicka på resultatet av partiet och du får det genomspelbart.