lördag 21 december 2019

Fide GP-turnering i Jerusalem – dag 10

Wei Yi gav upp mot Jan Nepomnjasjtjij efter 96 drag. Foto: Niki Riga, World Chess 

Det har inte varit en lätt dag för Maxime Vachier-Lagrave, som måste sätta sitt hopp till att Wei Yi finalbesegrar Jan Nepomnjasjtjij för att fransmannen ska få en plats i kandidatturneringen. Ett tag började man undra om Wei Yi hade somnat. Det var i den här ställningen efter tolv drag.

Wei Yi – Jan Nepomnjasjtjij 
Vit drar

Efter en lutare på 54 minuter spelade kinesen 13.Dd1. Det var upplagt för att han skulle hamna i tidsnöd. Så blev det och då visade han en anmärkningsvärd kallblodighet:

Vit drar

Med två sekunder kvar kunde Wei Yi ha annonserat 31.Dg4+ och krävt remi på grund av dragupprepning. I stället följde 31.Sb5 Txb5 32.Dxb5 Dxb2 och svart tog initiativet. Svarts fördel förstorades efter hand och så småningom kunde Nepo lavera och pröva olika intressanta möjligheter. I förnyad tidsnöd rasade Wei Yis ställning ihop.

Med vinst i första partiet med svart har Nepo onekligen bäddat för finalvinst. Det lutar åt att det inte blir något särspel på måndag.

Final
Wei Yi – Jan Nepomnjasjtjij 0–1

Partier

* * * * *

Sitges Open – rond 9


Närmast kameran: Rasmus Svane mot Gukesh Dommaraju (1–0), och vid brädet bredvid: Krishnan Sasikiran mot Jonas Bjerre (remi). Foto: Lennart Ootes 

Indiern Iniyan Panneerselvan lärde sig spela schack när han var fem. Nu är han sjutton och stormästare sedan nio månader tillbaka. Det är kanske något över snittåldern för nya indiska stormästare. Idag var han mycket illa ute mot Nicolaj Zadruzny.

Nicolaj Zadruzny – Iniyan Panneerselvan 
Svart drar

13...Sg4?
Att gå in i den bindningen borde ha varit ödesdigert. Enda chansen objektivt sett att undvika en katastrof är 13...Dg5, men efter till exempel 14.Tad1 exd4 15.Lxd4 Da5 har vit klar fördel.
14.h3 Dh6 15.Sc4


15...Sxf2!?
Han är tvungen att fiska i grumligt vatten. Vit har avgörande fördel efter 15...Sgf6 16.Lc1 g5 17.h4.
16.Dxf2 Dxh3 17.dxe5
Ännu bättre är 17.Lg2 eller 17.d5.

Det kom till ett läge där Iniyan fick kasta all försiktighet över bord i sitt fiske.

Svart drar

Han ville inte byta dam; det skulle vara förödande för fiskelyckan. Å andra sidan finns det en klar avigsida med att undvika dambyte ...
30...Sf3+(??) 31.Kh1
Det mänskliga draget och efter det har svart fortsatt inte kompensation för pjäsen. Kaxiga Stockfish nöjer sig inte med det, utan förklarar att vit utan vidare kan plocka en pjäs till med 31.Kg3!. Då är springaren på f3 bunden och förlorad. Kungen har inget att förlora på att sticka fram hakan. Det är sådant som spelare av kött och blod kan vara ängsliga för men som kallhamrade datorer genomför blixtsnabbt, till exempel 31...De5+ 32.Kxf3 Df6+ 33.Kg3 De5+ 34.Sf4 och uppgivet är ett rimligt alternativ för svart.

I partifortsättningen tunnades Nicolajs fördel ut efter hand och framåt tidskontrollen vid fyrtionde draget var det utjämnat. Tretton drag senare gav Nicolaj upp inför ogarderbar matt i två drag. Den unge mannen hade ett oerhört flyt. Hela partiet.

Hampus Sörensen spelade remi mot en lägre rankad indisk junior och inför morgondagens slutrond ligger han bäst till bland de svenska spelarna på 5 poäng.

I partiet mot Vasilij Ivantjuk i föregående rond spelade Awonder Liang tidigt h2-h4-h5-h6, en tuff frammarsch à la Alpha Zero som belönades rikligt. Den amerikanske junioren valde en offensiv satsning även mot Anton Korobov i dagens toppmöte, men den här gången blev det för mycket av det goda. Korobov vann och leder nu på 8 poäng, en halv före Vasif Durarbayli.

Svenska spelarnas resultat
Partier