söndag 1 december 2019

Turning Torso Chess Event

Nils Grandelius mot Evgenij Agrest med utsikt över Malmö. Foto: Lars Grahn 

För någon som ogillar att spela schack under jord i de talrika källarlokalerna landet runt måste skådeplatsen för Turning Torso Chess Event vara det närmaste man kan komma himmelriket. Här spelades lördagens blixtturnering på högsta våningen i Nordens högsta byggnad nästan tvåhundra meter ovan jordytan. Det tog lite tid för hissen att komma upp till 54:e våningen.

Det var klarblå himmel vid första ronden och när jag halvvägs genom turneringen kom på tanken att närmare studera den vidunderliga utsikten hade skymningen börjat sänka sig över staden. Jag var sent ute, blixtturneringen med några av Sveriges främsta aktörer på området hade stulit nästan allt intresse. Det är vådan av en luxuös spellokal och en spännande deltagarlista. Jag försummade i stort sett utblicken över mitt älskade Malmö.

Före turneringen hade jag tippat att Nils Grandelius skulle vinna turneringen och att Ferdinand Hellers skulle komma överst på undre halvan, det vill säga på femte plats. Båda tipsen gick in. Det knackades rost på sina håll. Nils förlorade i första ronden mot Evgenij Agrest men då fanns det tretton ronder att reparera skadan i den dubbelrondiga turneringen vilket han också gjorde.

I blixtturneringar ser man mycket sällan fyrverkerier, vilket kommentatorn Björn Ahlander påpekade. Det blir mer till att vaska fram missade möjligheter, som denna:

Stellan Brynell – Hans Tikkanen 
Vit drar

Stellan spelade 19.Sa4 och det rann ut i remi. Det visar sig att det var möjligt att slå till med 19.Sxe4! för på 19...dxe4 vinner 20.Lc4+, till exempel 20...Kh8 21.Txh7+! Kxh7 22.Dh5 matt, eller 20...Sd5 21.Txh7! Kxh7 22.Dh5+ Kg8 23.Lxd5+.

Slutställningen:
Nils Grandelius 10,5; Evgenij Agrest 10; Hans Tikkanen 8; Stellan Brynell 7; Ferdinand Hellers 6,5; Harry Schüssler 6; Emanuel Berg 5,5; Jonny Hector 2,5 poäng.

Partierna


Evgenij Agrest mot Hans Tikkanen. Foto: Lars Grahn

Björn Ahlander analyserade partierna i kommentatorrummet. Foto: Lars Grahn 

Efter att ha gjort sitt sista drag i turneringen tog Nils Grandelius över
i kommentatorrummet. Foto: Lars Grahn 

Förstapristagaren Nils Grandelius. Foto: Lars Grahn