tisdag 17 december 2019

Fide GP-turnering i Jerusalem – dag 6

Wei Yi slog ut Sergej Karjakin. Foto: Niki Riga, World Chess 

Årets fjärde och sista GP-turnering kan mest betraktas som en kvalificeringsturnering till kandidatturneringen. Det står redan klart att Alexander Grisjtjuk tar den ena GP-platsen, och det står mellan Maxime Vachier-Lagrave och Jan Nepomnjasjtjij vem som tar den andra. Men i slutändan är det möjligt att båda kommer med i kandidatturneringen.

Som MVL påpekade blir den ena semifinalen i Jerusalem en final vad gäller kandidatplatsen för där möts han och Nepo. Om MVL vinner den matchen är han klar för Jekaterinburg, om Nepo vinner så måste han också vinna finalen mot David Navara eller Wei Yi för att peta MVL. Men – om Nepo inte kvalificerar sig i Jerusalem så får han en andra chans. Rysslands schackförbund står som arrangör för kandidatturneringen och de har bestämt att det är en rysk spelare som ska få arrangörens wildcard. Det finns vissa krav på den som får komma i fråga och endast två ryska spelare uppfyller kraven: Kirill Aleksejenko genom tredjeplatsen i Fides Grand Swiss och Nepo. Om det behövs kommer det att arrangeras en match dem emellan om en plats i kandidatturneringen. Om Nepo ordnar kvalificeringen redan i Jerusalem så får Aleksejenko arrangörens wildcard.

Till skillnad från i långpartierna blev det mer underhållning i särspelen. Med blandade känslor kan man konstatera att feldragen i snabbschack och blixt sätter piff på anrättningen. Och visst missades det en och annan möjlighet. I tredje särspelspartiet kunde Sergej Karjakin ha satt tonen i särspelet mot Wei Yi. Kommentatorn Jevgenij Mirosjnitjenko – som fick hjälp av Peter Svidler under en del av föreställningen – tog fram följande ställning som matchavgörande.

Sergej Karjakin – Wei Yi 
Vit drar

Efter 25.Sd6 Lxd6 26.Txd6 Tfxc3 27.Txa6 Tc2 hade svart fått en gnutta motspel. Vit hade stått på vinst efter 25.Lg7!, till exempel 25...Td3 (25...Txe8 26.Lxe5) 26.Lxe5 Txd2 27.Txd2 Txe8 28.g3 och vit har en frisk merbonde och bättre bondestruktur. I partifortsättningen sjabblade Karjakin bort sin fördel i tidsnöden och förlorade. Högre makters straff för åttadragsremin i första långpartiet? I fjärde särspelspartiet säkrade Wei Yi avancemang med en solid remi.

Wesley So förklarade att han hade gått i en spelöppningsfälla i andra särspelspartiet och lade till med ett leende: ”Om jag spelat mot Nepo i Hamburg hade jag haft bättre chans.” Det var alltså där Nepo eliminerades i första ronden av Duda.

Kvartsfinaler
Maxime Vachier-Lagrave – Dmitrij Andreikin 2,5–1,5 
Jan Nepomnjasjtjij – Wesley So 2,5–1,5

Wei Yi – Sergej Karjakin 3,5–2,5 
David Navara – Dmitrij Jakovenko 1,5–0,5

Partier

Semifinaler
Maxime Vachier-Lagrave – Jan Nepomnjasjtjij 
David Navara – Wei Yi

* * * * *

Sitges Open

Foto: Lennart Ootes 

Vid Sitges Open i fjol besegrade Hampus Sörensen bland andra två stormästare. Nu är han tillbaka i turneringen 35 km sydväst om Barcelona, och under de fyra första ronderna har han fått möta tre stormästare: remi mot Kaido Külaots och Harsha Bharathakoti samt förlust mot Tigran Harutyunian. Det finns ytterligare fem svenska spelare i startlistan.

Det är 311 spelare från 56 nationer varav 55 stormästare. Indien dominerar startlistorna med över hundra spelare i grupp A och B. Vasilij Ivantjuk är topprankad. Prispotten är på motsvarande över en kvarts miljon kronor.

Svenska spelarnas resultat
Partier

* * * * *

Chess House GM Aarhus. Jesper Thybo vann i näst sista ronden mot Aref Vasli och behöver nu remi i sista ronden mot Zbigniew Pakleza för att ordna sin andra GM-inteckning. Det ligger nog inom möjlighetens gräns ... Axel Smith spelade remi och står på 4 poäng.

Turneringstabellen – klicka på resultatet av partiet och du får det genomspelbart.