tisdag 26 maj 2015

Caruana och Nakamura till kandidatturneringen

Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura och Dmitrij Jakovenko delade förstaplatsen i Chanty-Mansijsk. Foto: Kirill Merkurev, khantymansiysk2015.fide.com

Hikaru Nakamura sa sig vara förvånad över Dmitrij Jakovenkos val att spela Nimzoindiskt i deras parti. Nakamura hade väntat sig något mera aggressivt, men Jakovenko ville inte spela alltför hårt på vinst och han förklarade anledningen till det: "Poängen är att jag hade något att förlora. För det första kunde Giri ha vunnit mot Caruana (då kunde Jakovenkos remi ha räckt till en andraplats i GP-serien. LG). För det andra kan tredjeplatsen ge mig chansen att gå vidare till kandidatturneringen. Jag hoppas att Hikaru och Fabiano ställer upp i världscupen och når finalen. (då ger tredjeplatsen i GP-serien en plats i kandidatturneringen. LG)" Caruana berättade senare att han överväger att ställa upp i världscupen, men att han ännu inte har bestämt sig. Även där är de två främsta kvalificerade till kandidatturneringen.

Även den tredje i ledartrion, Fabiano Caruana, spelade remi. Det var mot Anish Giri, som förklarade: "Jag förstod att Caruana skulle acceptera remi, så jag bestämde mig för att testa om 22.g4!? kunde ge honom en hjärtattack." Caruana överlevde och tog hand om initiativet, men hans inställning att remi var okej underlättade Giris uppgift att till slut säkra en halva.

Anish Giri – Fabiano Caruana 
Svart drar


Om Caruana behövt vinna hade han nog satsat hårt på c-bonden, men nu var det säkerheten först som gällde:
33...Le5 34.Lxe5 Sf3+ 35.Kg2 Sxe5 36.Db5 Dc7 37.Da6 Dc6+ remi

Så kom det sig att Jakovenko, Nakamura och Caruana slutade i topp på 6,5 poäng. I GP-serien 2014–2015 segrade Caruana närmast före Nakamura och dessa båda har alltså därigenom kvalificerat sig till kandidatturneringen. Även senaste VM-utmanaren Vishy Anand har säkrat en plats i det sällskapet.

Rapport på chess.com
Sluttabell GP-serien och GP-turneringen i Chanty-Mansijsk

* * * * *

I Kinamästerskapet ryckte Wei Yi i tätstriden med vinst mot Wen Yang. Efter åtta ronder leder femtonårige Wei Yi 1,5 poäng före Ding Liren. Tre ronder återstår.