söndag 10 maj 2015

Kvalturneringen i Oslo – rond 1

Nils Grandelius pressade Simen Agdestein. Foto: Terjei Svensen, sjakkbloggen.no

Spelarna ges möjlighet att kommentera sina pågående partier, men det var nog bara Jon Ludvig Hammer som gjorde det. Som kommentatorn Magnus Carlsen påpekade bör man nog vara rätt trygg med sin ställning för att ställa upp framför mikrofon och kamera och berätta om sina planer. Jon Ludvig passade på att även kommentera de två andra partierna. Han menade att Simen Agdestein stod sämre mot Nils Grandelius. Magnus menade i efteranalysen att Simen hade en ”oharmonisk” ställning. Jag var trögstartad och kom in i direktsändningen i ett sent skede, men inbillar mig att detta är en kritisk ställning:

Simen Agdestein – Nils Grandelius 
Svart drar


Nils satsade på ett direkt tornbyte men efter 35...Tc1+ 36.Txc1 Sxc1 37.Sc5 Sa2 38.Sd3 verkade vägen till remi ganska rak. Bättre är 35...Sc3 36.f4 Ta2!. En poäng är att efter 37.Txa2 Sxa2 hinner vit inte gardera b4-bonden, och efter 37.Tc1 Ta4 (Vit tål inte en schack på första raden, så det går inte att slå springaren.) 38.Sd6 Sa2 får vit rädda tornet och tillåta Sxb4. Det ser onekligen bra ut för svart.

Jon Ludvig hade anledning att vara nöjd med sitt parti, och Aryan Tari var ett nummer för kort mot Laurent Fressinet.

Rond 1
Simen Agdestein – Nils Grandelius remi 
Laurent Fressinet – Aryan Tari 1-0 
Jon Ludvig Hammer – Curt Hansen 1-0

Poängställningen efter rond 1:
Laurent Fressinet och Jon Ludvig Hammer 2; Nils Grandelius och Simen Agdestein 1; Curt Hansen och Aryan Tari 0 poäng.

Rond 2 (måndag klockan 20)
Jon Ludvig Hammer – Laurent Fressinet 
Curt Hansen – Nils Grandelius 
Aryan Tari – Simen Agdestein

Dagens båda vinnare möts i rond 2. Jon Ludvig: ”Det viktigaste partiet i turneringen.” Nils har åter svart, nu mot en klubbkamrat i danska klubben Philidor. Aryan ska börja på toppidrottsgymnasiet och där blir Simen en av hans lärare. Återstår att se om det blir en första lektion imorgon.