tisdag 12 maj 2015

Kvalturneringen i Oslo – rond 2

Andra rondens toppmöte: Jon Ludvig Hammer mot Laurent Fressinet. Foto: Terjei Svensen, sjakkbloggen.no

Igår bestämde jag mig för att följa direktsändningen på norska TV2 från första till sista minuten, från klockan åtta till midnatt. Det ångrar jag inte. Magnus Carlsen är en lysande kommentator och man märker att när spelarna kommer in i glaskuben efter partierna för att berätta hur de tänkte visar de berättigad respekt för Carlsens synpunkter. Nivån på kommentarerna ligger på en nivå som säkert tilltalar den stora majoriteten av tittare. Kaja Marie Snare styr sändningen på ett följsamt sätt och tar inte mer plats än hon behöver göra. Det fungerar utmärkt. Hans Olav Lahlum och Espen Lie är nog mest där för att ge Carlsen en chans att hämta andan. Annars är det påtagligt att Carlsen håller koncentrationen timme efter timme, det går aldrig på tomgång. En briljant föreställning.

Vid toppunderhållning av detta slag får man vara tacksam för reklampauserna, då man kan ägna sig åt toabesök, sätta på tevatten etc. Min enda kritik mot sändningen är Carlsens blixtpartier mot olika amatörer där man listat hur många sekunder var och en klarat av före den oundvikliga mattsättningen. Här har TV2 sannolikt tagit fasta på att Carlsens blixtparti mot Bill Gates väckte mycket stort uppseende världen över. Man spinner vidare på idén och försummar en given förutsättning: att visa själva partiet under brinnande spel. En kamera visar två blixtspelare men det framgår inte vad som händer på brädet. Espen Lie har fått det omöjliga uppdraget att kommentera händelserna på brädet med en mikrofon i näven. Det blir kommentarer i stil med: ”Nu angriper Carlsen.” Det spelades två partier av det slaget under sändningen och det gav just ingenting. Lägg ner eller gör om! Ett mindre problem är att det ibland blev för många pilar i analysdiagrammet. Det fick brädet att likna en portion spaghetti; det var bara köttfärssås och riven parmesan som saknades.

I rond 2 fanns det en extra krydda i toppmötet mellan Jon Ludvig Hammer och Laurent Fressinet eftersom de har samarbetat som Carlsens sekundanter. Fressinet gjorde det klart före partiet att han ämnade undvika sådant som de hade analyserat tillsammans, och han trodde att han överraskade Hammer när han försvarade sig med Kungsindiskt. Hammer förklarade efteråt att han hade listat ut att det skulle bli denna öppning och förberett sig därefter. Carlsen kritiserade Hammers springarmanöver från f3 till b2, och inte heller Hammer var i efterhand nöjd med den springarvandringen. Fressinet hade initiativet men lyckades inte förädla det.

Fressinet var den förste som ställde sig framför kamera och mikrofon och kommenterade sitt parti under pågående spel. Fler spelare dök upp och berättade: Simen Agdestein (efter 10...b5), Jon Ludvig Hammer (efter 16.Dd2) och Nils Grandelius (1 timme och 20 minuter in i ronden). ”Det kändes konstigt att stå där”, förklarade Nils för Magnus och Kaja efter sin vinst mot Curt Hansen. Magnus utnämnde Nils till ”Dagens man” efter en i världsmästarens tycke fin vinst. Carlsen kom med ett tillägg: ”Curt är nog lite rostig.”

Agdestein stod dåligt mot Nils i första ronden och ännu sämre mot Aryan Tari i andra ronden. Det har ändå blivit två remier. Carlsen: ”Tari lyckades inte hålla huvudet kallt.” Simen fick chansen att spela med i Norway Chess i fjol, men det lär bli mycket svårare att kvalificera sig den här gången. Men han verkar ta det med jämnmod: ”Jag sitter bara och producerar underhållning.”

Rond 2
Jon Ludvig Hammer – Laurent Fressinet remi 
Curt Hansen – Nils Grandelius 0-1 
Aryan Tari – Simen Agdestein remi

Poängställningen efter rond 2:
Laurent Fressinet, Jon Ludvig Hammer och Nils Grandelius 3; Simen Agdestein 2; Aryan Tari 1; Curt Hansen 0 poäng.

Rond 3 (tisdag klockan 20)
Nils Grandelius – Aryan Tari 
Laurent Fressinet – Curt Hansen 
Simen Agdestein – Jon Ludvig Hammer