lördag 16 maj 2015

Kvalturneringen i Oslo – rond 6-10

Jon Ludvig Hammer drog det längsta strået. Foto: Terjei Svensen, sjakkbloggen.no

Laurent Fressinet var stor i nederlagets stund och menade att Jon Ludvig Hammer var en värdig vinnare av Scandinavian Masters. Magnus Carlsen hade förutspått att deras inbördes snabbparti skulle kunna få avgörande betydelse för utgången av turneringen, och på sätt och vis blev det också så. Spelformen inbjuder till misstag och det såg länge ut som om Hammer var den som begått det sista stora felet.

Laurent Fressinet – Jon Ludvig Hammer 
Svart drar


Hammer borde ha backat ett steg med det hotade tornet. I stället försökte han rädda det genom att binda löparen.
33...Dd4?? 34.De2
Det hotar framför allt De6+ med matt.
34...Te5 35.Df3


Normalt borde det matthotet ha varit avhörande, men här var det snabbschack, tidsnöd och nerver.
35...Te1+ 36.Kh2 De5+ 37.g3 Df6 38.Dxd5+ Kf8


39.Kg2
Det finns hårdare drag där vit tillåter damschacken på f2, men då förflyttar vi oss in i datorernas kalla värld. Här är det alltså varmblodiga spelare som gör upp.
39...Ke7 40.Th4 Se5
Svart har plötsligt fått en gnutta motspel. Det finns inte längre något överhängande matthot.
41.Le4 c6


42.Dd2??
Som Magnus Carlsen påpekade är detta inte en enkel pjäsbortsättning. Hotet mot löparen är indirekt. Men i en högre mening var det detta drag som gjorde att det var Hammer och inte Fressinet som fick entrébiljetten till Norway Chess, en av schackhistoriens starkaste turneringar.
42...Txe4 43.Th8
Eller 43.Txe4 Df3+ 44.Kg1 Dxe4 och svart är pjäs över.
43...Df3+ 44.Kh3


44...Dh1 matt

Efteråt förklarade Hammer att det parti han verkligen ser fram emot i Norway Chess i Stavanger nästa månad är det mot Carlsen, som i sin tur kontrade med att det partiet ser även han fram emot. Carlsen sa det med ett stort leende.

Nils Grandelius kunde glädjas åt att få vara med i Scandinavian Masters som en fruktad motståndare för de båda som gjorde upp om förstaplatsen. Han fick se sig passerad av Aryan Tari i snabbschacksdelen, en avdelning där den norske junioren hade ett sagolikt flyt.

I sista ronden behövde Hammer remi mot Tari för att säkra förstaplatsen. Remianbudet kom efter fyra drag vilket fick Carlsen att rynka på näsan. Det var inte i hans smak, men senare kom han fram till att det var okej: ”Jag kritiserar inte spelarna för remin utan reglerna som tillåter det.” Om det blir fler kvalificeringsturneringar till Norway Chess kommande år och om Carlsen då anlitas som konsult i fråga om spelformen kan vi förvänta oss tidstillägg efter varje drag i snabbschacksdelen och remiförbud före till exempel 30:e draget.

På det hela taget var det mycket Magnus Carlsens förtjänst att Scandinavian Masters blev en publik succé. Maken till kommentator har vi aldrig upplevt förut.

Läs mer om turneringen på schack.se, bergensjakk.no och sjakkbloggen.no.

Slutställningen:
Jon Ludvig Hammer 12; Laurent Fressinet 11; Aryan Tari 7,5; Nils Grandelius 6,5; Curt Hansen 4,5; Simen Agdestein 3,5 poäng.

* * * * *

Närmast kameran: Per Green mot Emanuel Berg. Foto: deltaliftopen.com

I skrivande stund återstår slutronden i Deltalift Open. Pontus Sjödahl är ensam i topp på 6,5 poäng efter att ha besegrat Jonny Hector i näst sista ronden. Pontus har ett gäng förföljare i hasorna.

Jag tycker mig ha sett följande bondemönster en gång förut men minns inte var. Ställningen är i alla fall tillräckligt originell för att förevigas. Det handlar alltså om att den som är vid draget förlorar. Här var det grannen Stellan som gjorde sista draget och Fredrik Lindh som gav upp.

Fredrik Lindh – Stellan Brynell 
Vit drar


Den värsta formen av dragtvång.