måndag 4 maj 2015

Nils Grandelius knackar på porten

Nils Grandelius mot världsmästaren? Foto: dubaichess.ae

Måndagen den 20 april ägnade jag min schackkrönika i Sydsvenskan åt Nils Grandelius möjlighet att komma in och ta ett nappatag med världseliten. Där var det läge för en historisk återblick. Här ett utdrag ur den krönikan:
Anatolij Karpov blev världsmästare 1974 när Bobby Fischer vägrade försvara VM-titeln på de villkor som Fide hade bestämt för den tilltänkta VM-matchen mot utmanaren Karpov. Ryssens första partiförlust som världsmästare inträffade i Milano 1975 där han skåpades ut av Ulf Andersson.

Vid den tiden fanns Andersson med i världseliten. Åtta år senare var han rankad trea i världen efter Garri Kasparov och Anatolij Karpov. Sedan dess har vi inte haft någon spelare i Sverige i närheten av den positionen.

Om ett par månader finns det en chans att vi åter får se ett möte mellan en svensk schackspelare och en världsmästare. Det är Nils Grandelius som knackar på porten till superturneringen Norway Chess i Stavanger 15–26 juni där världsmästaren finns med bland de tio deltagarna. Han kommer att omge sig med delar av världseliten.

Inför detta evenemang arrangeras en kvalificeringsturnering i Oslo den 11–16 maj där vinnaren får en plats i Norway Chess. Grandelius är en av sex deltagare i Oslo. Övriga är två av Carlsens sekundanter, Laurent Fressinet och Jon Ludvig Hammer, samt Curt Hansen, Simen Agdestein och Aryan Tari. I det sällskapet är Grandelius näst lägst rankad.
Nu finns det mer att säga om den kvalturneringen. Sergej Karjakin har vunnit Norway Chess två gånger, men bjöds den här gången in till kvalturneringen. Förmodligen var han förnärmad när han tackade nej. Det har spekulerats i att Karjakin blev impopulär i norska schackkretsar när han var beredd att hoppa in och ta över Carlsens plats i VM-matchen när världsmästaren övervägde att inte ställa upp i Sotji. Peter Heine Nielsen och Hou Yifan tackade också nej till att vara med i Oslo. Nils Grandelius satt på bänken och fick alltså chansen att vara med.

Kvalet består av två bergerturneringar; en med långpartier och en med snabbschack. I den förra dubbleras poängskörden. Det blir rediga prispengar: 135 000 starka norska kronor varav 50 000 till förstapristagaren. Spelet försiggår i en tv-studio.

Norska TV2 kommer att direktsända från kvalturneringen och i en glasbur på Karl Johans gate sitter då en mycket kvalificerad kommentator: Magnus Carlsen! Det ska bli skoj att höra hans kommentarer till Nils ansträngningar. Carlsen har Espen Lie och Hans Olav Lahlum som bisittare.

Inte nog med det: det kommer att finnas en bekännelsebox intill tv-studion där de sex deltagarna under spel kan gå in och berätta hur de tänkt. Den här idén känns verkligen – omtumlande. Månne det finns en paragraf i Fides regelverk där spelare förbjuds att delge sina tankar om ställningen i ett pågående parti till någon annan. Här kan det tänkas vara hundratusentals som är ”någon annan”. Nja, det är nog okej även om paragrafryttarna får ha ett ord med i laget. Detta att spelare kommenterar sina drag under pågående parti inför en publik var för övrigt en av fantasifulle David Bronsteins många idéer.

Den som vinner kvalturneringen i Oslo kan se fram emot möten med följande nio i Norway Chess i Stavanger (deras placering i världsrankingen inom parentes):

Magnus Carlsen 2876 (1)
Viswanathan Anand 2804 (2)
Fabiano Caruana 2803 (3)
Hikaru Nakamura 2799 (4)
Veselin Topalov 2798 (5)
Alexander Grisjtjuk 2780 (6)
Anish Giri 2776 (9)
Levon Aronian 2776 (10)
Maxime Vachier-Lagrave 2754 (12)