onsdag 13 maj 2015

Kvalturneringen i Oslo – rond 3

Laddat inför Simen Agdesteins möte med Jon Ludvig Hammer. Foto: Terjei Svensen, sjakkbloggen.no

Det är alltid intressant att få en blick in i spellokalen och ges chansen att tolka ansiktsuttryck och kroppsspråk. Vid starten av andra ronden kunde vi se hur Jon Ludvig Hammer försökte skämta lite med sekundantkollegan Laurent Fressinet inför deras parti. Fransmannen log men svarade inte. I rond 3 försökte Jon Ludvig inte konversera Simen Agdestein inför deras parti. Där fick vi se Simen luta sig tillbaka och uppträda som en stenstod med armarna i kors alltmedan Jon Ludvig verkade mycket koncentrerad. Två scener med helt olika laddning. 

Simen menade att han hade en vinn-vinn-situation, för om Jon Ludvig segrade ökade chansen att få en norsk turneringsvinnare. Det såg också ut som om Jon Ludvig skulle köra hem partiet, men i ömsesidig tidsnöd med ömsesidiga feldrag blev utgången helt öppen. Nu slutade det ändå med förlust för Simen.

Laurent Fressinet sa sig vara överraskad över att Curt Hansen valde en variant som anses vara besvärlig för svart, men Magnus Carlsen menade däremot att Hansen var tvungen att ta lite risker i öppningsvalet med tanke på hur föregående partier hade förlöpt. Nu blev det till slut en ny förlust för turneringens äldste deltagare.

Nils Grandelius lät täckelset falla för en teoretisk nyhet (15.Sf2) i Grünfeldindiskt. Där fick Aryan Tari något att tänka på. Nils hade fördel både på brädet och på klockan, men uppföljningen blev inte den bästa. Tari fick beröm av Carlsen för sin mittspelsbehandling – och kritik för sin slutspelsbehandling:

Nils Grandelius – Aryan Tari 
Svart drar


Efter 37...Lc6 38.Kxb2 Lxe4 39.g4 h5 var det olikfärgade löpare och en överenskommelse om remi. Carlsen menade att svart hade haft klar fördel i slutspelet efter 37...Lg7.

Rond 3
Nils Grandelius – Aryan Tari remi 
Laurent Fressinet – Curt Hansen 1-0 
Simen Agdestein – Jon Ludvig Hammer 0-1

Poängställningen efter rond 3:
Laurent Fressinet och Jon Ludvig Hammer 5; Nils Grandelius 4; Simen Agdestein och Aryan Tari 2; Curt Hansen 0 poäng.

Rond 4 (onsdag klockan 20)
Jon Ludvig Hammer – Nils Grandelius 
Laurent Fressinet – Simen Agdestein 
Curt Hansen – Aryan Tari