fredag 29 maj 2015

Kanonstart med flyt

Mihaela Sandu besegrade Alexandra Goriatjkina i tredje ronden i dam-EM. Foto: e2e4.ge

Rumänskan Mihaela Sandu är rankad 45:a i damernas individuella EM i Chakri, Georgien. Hon öppnade med fem raka vinster. I dessa tider väcker sådant tydligen misstankar om fusk, och det hände något med hennes parti i sjätte ronden mot georgiskan Nino Batsiasjvili. Plötsligt försvann det från direktsändningen. Partiet finns nu tillgängligt och vi kan se att Sandu gjorde en grov pjäsbortsättning, något som antyder att det möjligen hände något som fick henne ur balans. Visitering?

När jag spelar igenom Sandus vinstpartier ser jag fel från båda parter och att hon var den som gjorde det näst sista felet. Utan att ha analyserat partierna ingående får jag intrycket att hon hade ett väldigt bra flyt. Det handlar inte om datorliknande kungsangrepp; det kan man i alla fall inte likna avslutningen i femte rondens parti mot Lela Javachisjvili vid:

Mihaela Sandu – Lela Javachisjvili 
Svart drar


Löparen har goda framtidsutsikter på långa diagonalen. Det kunde vara en god idé att neutralisera vits offensiva pjäser med 30...Td8.
30...h6?! 31.De5 Kh7 32.Kh2


32...Db7?
Det kan vara lockande att fantisera om mattsättning på g2, men det är lätt avvärjt.
33.Te3 Tc7 34.Tg3
Så kan tornet göra en insats i både angrepp och försvar. Vit har tillåtits ta över med enkla medel.
34...Te7 35.Dh5 Kg8


36.Txh6 uppg.
Ett lättfunnet slutdrag. Det är matt på gång.

Efter sjunde ronden beslöt arrangörerna på uppmaning av flera av Sandus medtävlare att direktsändningen skulle ske med femton minuters fördröjning, vilket är ett sätt att minska fuskrisken. På sin Facebook kritiserar Javachisjvili konkurrenternas utspel mot Sandu (se twitterflödet) och menar att hon för egen del bara har sig själv att skylla för förlusten. Med tanke på att det inte föreligger minsta bevis på fusk förstår jag Javachisjvilis reaktion.

Är det numera så illa att den som tycks vara på väg mot sitt livs turnering måste räkna med fuskmisstankar? Sandu måste ha varit hårdbevakad när hon besegrade Antoaneta Stefanova i sjunde ronden. Sedan blev det förluster mot Natalia Zjukova och Elina Danielian.

Efter nio ronder ligger till arrangörernas förtjusning Nino Batsiasjvili i topp på 8 poäng. Poängställningen. Två ronder återstår.

* * * * *

Wei Yi förlorade i sista ronden i Kinamästerskapet, men i och med att ende konkurrenten om förstaplatsen, Yu Yangyi, också förlorade blev det femtonårige Wei Yi som tog hem titeln. Slutställningen.

* * * * *

I eftermiddag blir det uppvisningsschack på Gallerian i Stockholm under rubriken ”Näringslivet möter Förorten”. Direktsändningslänken finns på plats. Mer om evenemanget på schack.se.