fredag 15 maj 2015

Kvalturneringen i Oslo – rond 5

Nils Grandelius fick hjälp med förstadraget i femte rondens parti mot Laurent Fressinet. Foto: Terjei Svensen, sjakkbloggen.no

Jon Ludvig Hammer överrumplades i öppningen av Aryan Tari och fick problem efter 8...Ld6?!. Jon Ludvig lyckades i alla fall redan ut problemen och säkra en halv poäng. Sedan fick han sätta sitt hopp till att Laurent Fressinet inte skulle besegra Nils Grandelius.

Fressinet var självkritisk till sin spelöppningsbehandling och i det här läget menade Magnus Carlsen att Nils kunde ha ordnat en klar fördel:

Nils Grandelius – Laurent Fressinet 
Vit drar


Efter 13.Df3 Sxd5 14.exd5 Dh4 fick vits vitfältare länge uppleva livet på skuggsidan. Carlsen förespråkade 13.Sxf6+ Dxf6 14.Dg4 med idén f2-f4 med klar fördel för vit. Nu fick Nils i stället kämpa med ryggen mot muren. Fressinet var missnöjd med sitt spel framåt dragkontrollen och fick till slut vara nöjd med remi.

Det innebär att det är oförändrat Hammer och Fressinet sida vid sida inför dagens avslutande snabbschacksturnering. I den är det åter normal poängfördelning som gäller. Carlsen menade att det faktum att Fressinet har vit i det inbördes snabbpartiet kan avgöra striden om förstaplatsen. Nils är 3 poäng efter ledarduon och lär inte ha någon chans att komma ifatt.

Rond 5
Nils Grandelius – Laurent Fressinet remi 
Aryan Tari – Jon Ludvig Hammer remi 
Simen Agdestein – Curt Hansen 0-1

Poängställningen efter rond 5:
Laurent Fressinet och Jon Ludvig Hammer 8; Nils Grandelius 5; Aryan Tari 4; Curt Hansen 3; Simen Agdestein 2 poäng.

* * * * *

Satt i solskenet utanför en kiosk i Tylösand med en glasspinne i näven och det krävdes inte någon djupare analys för att förstå att sommaren är på väg. Det verkade också vara rätt ställe att bestämma träff med den varma årstiden. Christer Olesen och Jonny Hector gonade sig också i värmen.

Där gick Christian Jepson med fru och två döttrar förbi på väg mot den lilla stugan för att vila ut mellan andra och tredje ronden i Deltalift Open. Döttrarna Tilda och Maja är båda med i Harplinge Mini Open. I spellokalen såg jag Emanuel Berg med sönerna Jobad och Sakeus. Även där spelar ätteläggen med i parallellturneringen. Det är uppenbart att Tylösand är en familjevänlig spelplats.

I går genomfördes de fyra snabbschacksronderna. Nu återstår fyra ronder med långpartier, två idag och två imorgon.

* * * * *

Sergej Karjakin föredrog Chanty-Mansijsk framför Oslo. Foto: Kirill Merkurev, khantymansiysk2015.fide.com

Som framgått i twitterflödet har Fabiano Caruana bestämt sig för att åter representera USA. Han har alltid haft dubbelt medborgarskap i USA och Italien. Det tar lite tid innan Fide har ordnat papperna, så i den nu pågående GP-turneringen i Chanty-Manisijsk betraktas han fortfarande som italienare. Som framgick i direktsändningen blev det remi i första ronden mot kubanen Leinier Dominguez. Vi fick se det där damlösa slutspelet i Berlinförsvaret för femtioelfte gången.