torsdag 21 maj 2015

Maxime Vachier-Lagrave längtar nog hem

Maxime Vachier-Lagrave får det inte att stämma. Foto: Kirill Merkurev, khantymansiysk2015.fide.com

En kombinationsövning från rond 7 i GP-turneringen i Chanty-Mansijsk.

Anish Giri – Jevgenij Tomasjevskij 
Vit drar


Löparen är som synes bunden, så Tomasjevskij hade nog räknat med att få tillbaka pjäsen. Men ... Vad spelade Giri? Lösningen finns sist i dagens blogginlägg.

Maxime Vachier-Lagrave satte bort sig i mittspelet mot Hikaru Nakamura och förlorade för fjärde ronden i följd. Fransmannen längtar nog hem. Det var alltså han som kom tvåa efter Magnus Carlsen i Wijk aan Zee senast. Those were the days my friend.

Fabiano Caruana leder på 5 poäng, en halv före Leinier Dominguez och Sergej Karjakin.

* * * * *

När junioren Wei Yi uppträder är det läge för mig att påminna om min profetia, den att han tar över som världsmästare efter Magnus Carlsen om elva år. I dagens rond i Kinamästerskapet bjöd femtonåringen på en himlastormande uppvisning mot Ding Liren (som är rankad elva i världen). Ding Liren praktiserade Berlinförsvaret i Spanskt, men det innebär ju inte längre någon remigaranti.

Wei Yi – Ding Liren 
Vit drar


28.Sxe6!!?
Det är inte något direkt avgörande kvalitetsoffer, men det ger vit goda praktiska chanser. Det krävs god känsla och mod att ge sig in på det.
28...Txd3 29.Sxc5+ bxc5


30.e6 Thd8 31.exf7 Td2+?!
Det underlättar vits uppgift betydligt. Vit står bättre även efter 31...Tf8 32.f5 gxf5 33.g5 Txf7 34.g6 Tf8 35.g7 Tg8 36.Le5, men då krävs det god teknik för att förädla fördelen.
32.Tf2 Txf2+ 33.Kxf2 Tf8 34.f5! Txf7 35.Kg3 gxf5 36.g5!


36...uppg.
Efter 36...Kc8 37.g6 Tf8 38.g7 Tg8 39.Kf4 Kd8 40.Kxf5 Ke7 41.Kg6 Ke6 42.La3 är svart försvarslös.

* * * * *


Idag tog jag en sväng in om Botaniska trädgården i Köpenhamn och tänkte på vännen Ingemar. En sådan här dag hade det varit naturligt att mejla över en rapport till honom om den ljuvliga grönskan (se min bild ovan).

Vi har en vaktmästare här i bostadsrättsföreningen som har tagit upp kampen mot maskrosorna i vår stora gräsmatta. Kan en mänsklig varelse verkligen vinna den striden? Jag beundrar hans kampanda. I Botanisk have tycks den kampen inte vara lika hård. Men till skillnad från annan växtlighet där får maskrosorna i varje fall inte små skyltar med deras namn på latin.

Café Ofelia har tagit sitt förnuft till fånga (se min bild nedan). Det var nog fler än jag som gnydde. Det står åter rekorderliga bord och stolar på trädäcket ut mot hamninloppet. Min danska arbetsplats har återställts. Mange tak. Jag korrekturläste artiklar som ska med i årets andra nummer av Korrschack. Ett favorittema: datorernas tillkortakommanden. Världens starkaste analysprogram skulle säkert inte ha en chans att vinna korr-SM på egen hand. Det krävs en mänsklig styrning bland komplikationerna. I ett tidigare nummer visade Ludvig Sandström på datorernas bristande förståelse i vissa varianter i Kungsindiskt där parterna går på offensiven på ömse flyglar. Det blir ett nytt strålande exempel på detta i nummer 2.

Människan mot datoranalyser och maskrosor – kampen går vidare.* * * * *

Lösningen: Giri spelade 58.Td5! och Tomasjevskij gav upp på grund av 58...Txd5 59.Lf6+ Tg7 60.Txg7.