lördag 2 maj 2015

Lyckat kvalitetsoffer i Ballerup

Deltagarna i Copenhagen Chess Challenge, turneringsfunktionärer och en utböling. Foto: Pia Fransson

Med en bra gps kan man tydligen komma var som helst här i världen. Till Ballerup till exempel. Det blev en utflykt dit idag för att följa Copenhagen Chess Challenge från ringside. Mest långväga i spellokalen var unge Victor Shen. Han har åkt hela vägen från USA bara för att vara med i denna turnering – sedan åker han hem igen. Snacka om engagemang. Normalt för amerikanska schackspelare är väl annars att passa på att spela ett par turneringar när de ändå är i Europa.

Det är fem spelare i topp efter sju ronder på 5,5 poäng: Hans Tikkanen, Henrik Danielsen, Daniel Semcesen, Miklos Galyas och Thorsten Michael Haub.

Dagens på sätt och vis mest lyckade kvalitetsoffer:

Michael Tandrup – Bernhard W Sørensen 
Vit drar


Det kom en explosion i en skenbart lugn ställning:
21.Txe6!? fxe6 22.Dxe6+ Kh8 23.Dxe7
Det var det som var tanken med kvalitetsoffret.


23...uppg.
Sørensen måste ha stirrat sig blind på 23...Txe7?? 24.Txf8 matt och 23...Txf3?? 24.De8+ med matt. Men efter 23...Tg8 hade vit fått nöja sig med kompensation för kvaliteten.

Turneringstabell

Bengt Kvisth: ”Kom, vi ska vara med på en gruppbild.” Jaha. Det är uppställning utanför spellokalen Tapeten. Väl på plats inser jag mitt misstag. Detta är en gruppbild med deltagarna i Copenhagen Chess Challenge med turneringsfunktionärer. Det är inte meningen att jag ska vara med. Bland leende fotografer upptäcker jag mina medresenärer denna dag. Lurad – och det är inte riktigt läge att troppa av. Jag deltar utom tävlan. Om arrangörerna retuscherar gruppbilden kommer jag inte att protestera.

Detalj i gruppbilden. Övre raden: Björn Ahlander och jag. Mellanraden: Stellan Brynell och Hans Tikkanen. Undre raden: Ulf Karlsson och en annan deltagare. Foto: Pia Fransson