torsdag 26 november 2015

Dags för revansch

Magnus Carlsen förlorade två partier i Reykjavik, mot Levon Aronian och Yannick Pelletier. Foto: etcc2015.com

Magnus Carlsen rosade inte marknaden vid lag-EM i Reykjavik. Han brinner nog av revanschlust inför London Chess Classic, som startar på fredag i nästa vecka. Startfältet i London:

Magnus Carlsen 2850
Veselin Topalov 2803
Vishy Anand 2803
Hikaru Nakamura 2793
Fabiano Caruana 2787
Levon Aronian 2781
Anish Giri 2778
Maxime Vachier-Lagrave 2765
Alexander Grisjtjuk 2750
Michael Adams 2744

Detta är sista turneringen i Grand Chess Tour. Turneringen ingår i en festival med flera evenemang. Parallellt med huvudgruppen spelas bland annat FIDE Open med sju svenskar i startlistan: Tiger Hillarp Persson, Jonathan Westerberg, Jonny Hector, Martin Lokander, Carl Cederstam Barsk, Peter Korning och André Knudsen.

På lördag inleds i schackfestival i Benidorm och där finns en svensk sextett i de olika turneringarna.

* * * * * 

LEIF SVENSSON:
För två år sedan skulle jag spela i en tysk veteranturnering. Med två dagars varsel ställdes den in. Då hade jag betalt hotell för tio dagar med helpension plus flygbiljett utan att kunna få tillbaka mina utlägg.

I tjugo år hade jag skjutit en romanidé framför mig. Jag reste ned och blev hotellets ende och väl ompysslade schackspelare. Där skrev jag de två första kapitlen till "Nanda". Efter två års plitande och arkivletande finns manuset nu på tryckeriet och boken kan köpas från Litenupplaga.se omkring den 15 december.