torsdag 12 november 2015

Klart för lag-EM i Reykjavik

Det är möblerat för spel i Laugardalshöll. Foto: etcc2015.com

Det var i Laugardalshöll som Boris Spasskij och Bobby Fischer utkämpade sin mångomskrivna VM-match 1972. Nu har det åter dukats upp för schackduster i den stora sporthallen. Lag-EM drar i gång imorgon i öppen klass (36 lag) och damklass (30 lag). Ryssland kommer som vanligt med ett topprankat lag, den här gången med Alexander Gristjuk, Jevgenij Tomasjevskij, Peter Svidler, Dmitrij Jakovenko och Jan Nepomniasjtjij. I den laguppställningen saknas Rysslandsettan Vladimir Kramnik.

Svenska laguppställningar – öppen klass: Nils Grandelius, Emanuel Berg, Tiger Hillarp Persson, Erik Blomqvist och Jonathan Westerberg. Damlaget: Inna Agrest, Jessica Bengtsson, Emilia Horn, Angelina Fransson och Nina Blazekovic.

I öppen klass ställer Island förutom sitt A-lag upp med ett veteranlag bestående av Helgi Olafsson, Johann Hjartarson, Jon Arnason, Margeir Petursson och Fridrik Olafsson. I mitt bildarkiv är alla bilder på dem svartvita.


Det stod bland annat fotboll på programmet när ryska laget laddade upp inför lag-EM. Här är det målvakten Alexander Grisjtjuk som har tagit hand om bollen. Foto: Vladimir Barskij, ruchess.ru

Det här mästerskapet arrangeras parallellt med Malta Open där det är mer än trettio svenskar i deltagarlistan. Medan jag är i Sliema kommer jag att få hjälp från Göteborg med att bevaka lag-EM. Förr var det Ingemar som ryckte in och avlastade mig, nu är det hans kamrater som ställer upp. Skönt.

* * * * *

Arrangörerna av veteran-VM i Acqui Terme, Italien, ordnade en vacker webbplats för mästerskapet. Tyvärr har den inte uppdaterats en enda gång sedan världsmästerskapet startade. Ett vackert anslag som tonar ut i ingenting. Då är det inte lätt att följa evenemanget.

En uppmaning till de svenska spelarna: se till och vinn gång på gång så att ni kommer med i direktsändningen. Alternativt: skicka över något kul parti. Alla i svenskkvintetten har femtio vinstprocent eller lite mer - se här.

En partiställning från dagens rond:

Daniel Sorm – Eduardas Rozentalis 
Svart drar


Vit har hot mot c6 och c7. Rozentalis fann en utmärkt lösning på det problemet.
33...Lxg3!! 34.Txc6
På 34.fxg3 följer 34...Txd4!, till exempel 35.exd4 De4+ 36.Kg1 De3+ 37.Kg2 Dd2+ 38.Kg1 Dxc1+ 39.Kf2 Dd2+ med matt.
34...Df5 35.hxg4 Dxf2+ 36.Kh3


36...Df3 37.Dxf7+
och vit gav upp. Jag trodde att det där med hämndschackar hörde forntiden till.