söndag 8 november 2015

Elitserien och superettan – rond 3

Philip Lindgren, Limhamns SK tog 3 av 3 i helgen. Foto: Calle Erlandsson

Inte bara SK Rockaden Stockholm och SK Team Viking står på 6 matchpoäng efter tre ronder, det gör även Eksjö SK med nyförvärvet Nils Grandelius. Nu handlar förutsättningar för framgång inte så mycket om vilka namn som finns på klubbarnas rankinglistor som hur många av toppspelarna som kan ställa upp under säsongens lopp.

I dagens elitserierond fick vi se ett par exempel i matchen mellan SK Team Viking och SS Manhem på ställningar som kan sorteras in i kapitlet ”När halvpoängen flög sin kos".

Emanuel Berg, SK Team Viking – Johan Hultin, SS Manhem
Svart drar


Hultin skulle nog med glädje skänka bort sina tre bönder om det var möjligt, men med dem på brädet gäller det här att aktivera tornet på en rad på damflygeln, det går bra med vilken som helst av de fyra. Annars ...
62...Tg2?? 63.Se6 uppg.
Svarts kung är fast i ett mattnät, till exempel 63...Ta2 64.Sf8 Ta5+ 65.Kg4 och vits kung kan gömma sig bland de hjälpsamma bönderna.

Bo Lindberg, SK Team Viking – Karl Johan Moberg, SS Manhem
Svart drar


Efter 48...Df3? 49.Kh2 Df2+ 50.Kh3 Df3? 51.Kh2 Df2+ kunde Bo kräva remi.

Tillbaka till diagramställningen: 48...De1! 49.g4 (49.Kh2 Dg1+ med matt) 49...De3+

analys

Det är matt i två: 50.Kg2 Dg1+ 51.Kf3 Df2 matt, och 50.Kh2 Dg1+ 51.Kh3 hxg4 matt.

I superettan är det skoj att se kamraterna i topp, och då talar jag om SK Kamraterna Göteborg. Kamrater berättade att de planerar att arrangera en turnering till våren till minne av Ingemar Johansson. Då vill jag gärna vara med.

Resultat
Elitserien
Superettan

* * * * *

I sista ronden i Bad Wiessee blev det en snabb remi för Kacper Piorun mot Igor Khenkin och det räckte för att Piorun skulle ta hem förstapriset. Ulf Andersson förlorade mot Jevgenij Aleksejev och slutade på nittonde plats efter sex vinster, en remi och två förluster. Slutresultat.