tisdag 17 november 2015

Lag-EM i Reykjavik – rond 4

I matchen mellan Danmark och Norge slutade förstabordsuppgörelsen mellan Sune Berg Hansen och Magnus Carlsen remi. Foto: etcc2015.com

MATTI SVENN:
Ryssland fortsätter att övertyga. Normalt så svårspelade Ukraina besegrades övertygande med 3–1 i en tidig final. Ryssland har full pott så här långt. Peter Svidlers fina slutforcering på bord 1 mot Vasilij Ivantjuk blir till en kombinationsuppgift:

Vasilij Ivantjuk, Ukraina – Peter Svidler, Ryssland
Svart drar och vinner (lösningen längre ner)


Det andra toppmötet mellan Frankrike–Serbien slutade 2–2.

Svenska laget är rankat 22:a och mötte idag 10:e rankade Tyskland. Här fanns ett tillfälle att både avancera och att skaffa självförtroende inför fortsättningen. Matchen slutade dock 1,5–2,5 efter en jämn tillställning.

Nils Grandelius fortsätter att övertyga, denna gång höll han med de svarta pjäserna relativt enkelt remi mot toppspelaren Liviu-Dieter Nisipeanu på första bordet.

Emanuel Berg som vit i Franskt såg ut att vara väl förbered mot Georg Meier. Spelet mynnade dock ut i ett remibetonat tornslutspel.

Tiger Hillarp Persson på tredjebordet utjämnade snabbt som svart i Kungsindiskt och hade inga större problem att hålla remi i det uppkomna tornslutspelet, även om det dröjde innan remin var säkrad.

Erik Blomqvist spände bågen för att försöka vinna. Han offrade bonde, men fortsatte inte på bästa sätt och hamnade i stället i ett mattnät.

Sverige–Island i damklassen slutade 2-2. Där fanns det bud på svensk seger.

Sverige – Tyskland 1,5 – 2,5
Nils Grandelius – Liviu-Dieter Nisipeanu remi 
Emanuel Berg – Georg Meier remi 
Tiger Hillarp Persson – Rainer Buhmann remi 
Erik Blomqvist – Dennis Wagner 0-1


Lenka Ptacnikova besegrade Inna Agrest. Foto: etcc2015.com

Sverge – Island 2 – 2
Inna Agrest – Lenka Ptacnikova 0-1 
Jessica Bengtsson – Elsa Maria Kristinardottir 1-0 
Angelina Fransson – Gudlaug Thorsteinsdottir 0-1 
Nina Blazekovic – Hrund Hauksdottir 1-0

Kungsvandringar har sin särskilda tjusning. Minns ni Nigel Shorts angenäma kungsvandring mot Jan Timman i Tilburg 1991? I mötet med Armeniens Hrant Melkumyan fick Shorts kung göra en mindre angenäm resa.

Nigel Short, England – Hrant Melkumyan, Armenien
Svart drar45...Ld4! 46.Dxd4 Td6+ 47.Kxf7 Dd7+ 48.Kf8 Dd8+ 49.Kf7 Td7+ 50.Ke6 De7 matt

Apropå kungsvandringar: vad sägs om nyblivne Malmöspelaren Baadur Jobavas eleganta mindful walking.

Baadur Jobava, Georgien – Ivan Saric, Kroatien
Vit drar51.Ke5 Kf7 52.Kd6! Txe4 53.Kc7 Tb7+ 54.Txb7 Lxb7 55.Kxb7 Te6 56.Txe6 dxe6 57.Kxb6 e5 58.Kxa5 uppg.

Lösning till Ivantjuk–Svidler: 29...Lh5! 30.Dxh5 Dxg3+ 31.Kh1 Dxf2 32.uppg. (32.Dg4 Df1 33.Kh2 Ld6+)

Ställningen efter fyra ronder
Öppen klass
Damklassen

* * * * *

Kring lunchbordet i Sliema med utsikt över Medelhavet: LG, Bo Gentili, Bertil Pålsson, Bengt Kvisth och Christer Olesen. Foto: en kypare

Hotel Imperial i Sliema, där Malta Open spelas och många av oss spelare bor, var en gång i tiden ett sjukhus. Storleken på mitt rum får mig att tro att det har varit en operationssal. Varje morron klockan åtta går städarna sin rond. Det ekar i de stora korridorerna när de i vita rockar ropar ut meddelande till varandra. Stengolvet ser till att förstärka ljudet av knirrande kärror som rullas fram och tillbaka utan ljuddämpare. Men rummet i sig fungerar inte som ursäkt för kommande nederlag.

Om jag har räknat rätt är det femte gången Malta Open arrangeras och jag har varit med alla gångerna. Två år i Bugibba, ett i Qawra och nu andra året i Sliema. Första året segrade grannen Stellan, förra året kom Björn Ahlander tvåa. Den här gången är det över trettio svenska spelare på plats och jag har fått veta att mina årliga rapporter från Malta har lockat en och annan av dem. Klimatet är halva anledningen till att jag återvänder november efter november.

Vi är många på 2 poäng efter två ronder, men nu väntar de verkliga prövningarna i en grym dubbelrond. Skulle dr Wademark kunna ha godheten att infinna sig till jourtjänstgöring på sjukhuset Imperial tisdag kväll?