måndag 16 november 2015

Lag-EM i Reykjavik – rond 3

Magnus Carlsen mot Levon Aronian. Foto: etcc2015.com

GÖSTA SVENN:
Mitt parti mot Johann Hjartarson i kadett-VM 1978–79 fick en annorlunda twist. Johann hade försovit sig och kom fyrtiofem minuter för sent, och jag bjöd dumt nog på en lång teorivariant så att han kunde göra femton drag à tempo. I tidsnöden lurade han till sig en kvalitet och partiet gick till avbrott. Morgonen efter försov han sig igen, men kunde ändå så småningom fullfölja partiet och vinna. Det annorlunda var att han hade förlorat partiet bägge gångerna om inte sekundanten gått iväg i svinkylan (hotell och spellokal låg en bit ifrån varandra) och väckt honom – min sekundant och bror Olli Svenn, vill säga. Johanns egen hade inte råkoll på det där med tider, om man säger. Ingen av oss inblandade tyckte egentligen att det hela var så konstigt. Ett parti ska vinnas efter kamp vid brädet, inte på wo.

Johann utstrålade stor talang, det kände man den gången. Tio år senare mötte han Anatolij Karpov i kandidatkvartsfinalen, men därefter tog juristkarriären vid. Nu ser jag att han har återvänt till brädet så smått och spelar med i det isländska laget med det häftiga namnet Iceland Legends. Och takterna sitter i:

Afrim Fejzullahu, Kosovo – Johann Hjartarson, Iceland Legends
Svart drar


Partiställningen är från rond 2. I tidsnöden tog vit just en nypa luft (med 33.h3??) – trodde han. Johann nyper för sin del till direkt:
33…Dg3! 34.Dd2
Det hotade Tb1+.


34…Lxg2!
Och vits försvar kollapsar.
35.Dc1 Lxh3+ 36.uppg.
På 36.Kh1 följer 36...Lf5.

Idag mötte Johann den trettio år yngre lovande turkiske stormästaren Alexander Ipatov. Remi efter ett stenhårt femtimmarsparti. Legendaren Fridrik Olafsson, 80 i år, hade en fin ställning mot den femtio år yngre Baris Esen, men gick bort sig i slutspelet och förlorade.

Världsmästaren gick på bondejakt, men fick se sig nermald av en distinkt spelande Levon Aronian. Det var ett tag sedan Magnus Carlsen förlorade mot honom i ett långparti. Viktigt för armeniern om han har tänkt möta norrmannen i en VM-match.

Ett minitema i svenskmatcherna var att stänga in sitt eget torn och tvingas offra kvalitet. Nina Blazekovic räddade ändå remi, men de norska damerna vann det nordiska derbyt. Det här gick dock inte att rädda:

Jonathan Westerberg, Sverige – Georg Fröwis, Österrike
Vit drar


32.b4?? Sb3+! 33.cxb3 Kc7
Fällan slog igen och slutspelet var tämligen lättvunnet för svart.

Den svenska matchsegern bärgades ändå. Erik Blomqvist fick avgöra, eftersom han var sist kvar med sitt slutspel. Nils Grandelius tog Markus Raggers desperat offrade torn och gick till angrepp på kungsflygeln, där motståndaren hade börjat slå sig fram. Nils prestationsranking så här långt: 2853.

Tiger Hillarp Persson var illa ute men vände på steken:

Tiger Hillarp Persson, Sverige – David Shengelia, Österrike
Svart drar


Vit har just spelat 28.Sb5 och nu följde:
28…Lxg2+?
Efter det brutala matthotet 28…Sg4! är vit förlorad. Om springaren hoppar tillbaka till d4 och försöker spärra vägen för svarts dam och samtidigt gardera Le2 följer 29…Sxf2 jämte e5 och svart dominerar totalt.
29.Kxg2 Txe2 30.Dd4!
Sådärja. Nu finns det något att kämpa om.
30…Dxd4 31.Sxd4 Ta2 32.Tb1! Tc8 33.Sc6! Kf8


34.d6
Vits ställning blir bara mer aktiv för varje drag. Dessutom har Tiger bättre tid i den här fasen: sju åtta minuter, medan Shengelia ständigt har mindre än en minut (man har ju tillägget 30 sekunder efter varje drag).
34…g5 35.Se5 Te2 36.Tb5 a4 37.Kf1! Te4
Ännu ett torn som har hamnat snett i den här matchen.
38.f3 Te3 39.Kf2 Tc3


40.Tb7
Det här tornet har däremot hittat helt rätt i tillvaron. Nu kommer fribönderna ångande också. Plötsligt står vit på vinst.
40…Tc2+ 41.Ke3 Kg8 42.Tc7! Tb8 43.Txf7 Tc3+ 44.Td3 Txd3+ 45.Kxd3 a3 46.Txa7 Tb1


47.d7 Sxd7 48.Sxd7 Kg7 49.Sc5+ Kf6 50.Txa3
och vit vann lätt. De svenska herrarna passerade samtliga nordiska bröder, till och med de isländska legendarerna, i och med dagens seger. I rond 4 väntar Tyskland.

Damerna får ett nytt nordiskt derby, nu mot värdnationen Island.

Sverige – Österrike 2,5 – 1,5
Nils Grandelius – Markus Ragger 1-0 
Tiger Hillarp Persson – David Shenglia 1-0 
Erik Blomqvist – Robert Kreisl remi 
Jonathan Westerberg – Georg Fröwis 0-1

Sverge – Norge 1,5 – 2,5
Inna Agrest – Sheila Barth Sahl 1-0 
Jessica Bengtsson – Niina Koskela 0-1 
Emilia Horn – Olga Dolzhikova 0-1 
Nina Blazekovic – Monika Machlik remi

Ställningen efter tre ronder
Öppen klass
Damklassen

LG: Det här inlägget var klart för publicering redan igår kväll, men då försvann internet från vårt hotell. Den dåliga internetuppkopplingen är kanske orsaken till att det inte finns någon resultatredovisning från Malta Open på nätet. Återkommer i det ämnet.

* * * * *

Svenska resultat vid veteran-VM i Acqui Terme.