lördag 7 november 2015

Elitserien och superettan – rond 1

Evgenij Agrest mot Stellan Brynell i elitseriepremiären. Foto: Pia Fransson

Efter att ha varit ledare för den svenska truppen vid ungdoms-VM i Grekland anlände Stellan Brynell till Kastrup fredag kväll klockan kvart i fem. Ett mobilsamtal med frågan om han verkligen skulle vara med i första rondens elitseriematch mellan hans Limhamns SK och SK Team Viking, som skulle börja klockan sex. Jodå, han förväntades komma till Lund i tid. Hem till Malmö, hivade in resväskan i bostaden, hann inte äta kvällsmat och snabb transport till spellokalen på Elite Hotel Ideon. Chauffören Pia Fransson såg till att han kom fram i tid. Det väntade en fjärdebordsuppgörelse med Evgenij Agrest. Grannen Stellan var nog mycket nöjd med utgången av det partiet: remi. Men missnöjd med slutresultatet: Team Viking vann matchen med 4,5–3,5.

SK Rockaden och Lunds ASK leder elitserien efter att ha vunnit med 7–1 mot SS Manhem respektive Västerås SK. Jag funderar på att pröva 1.b3 i Malta Open om lite drygt en vecka med Lasse Karlsson som inspirationskälla. Nu var det dags igen, Larsens öppning och en ny vinst:

Lars Karlsson, SK Rockaden – Karl Johan Moberg, SS Manhem
Vit drar


Det var redan dags att sätta punkt.
20.Df5!
Det visar sig att svarts dam har hamnat i en enkelriktad återvändsgränd. Det hotar damfångst med Tfe1. Försöket att peta bort vits dam med 20...g6 faller på 21.Df6 med matt.
20...h5
Med hopp om en parkeringsplats för damen på g4.
21.h3


21...uppg.
Efter 21...h4 22.Tfe1 g6 spelar vit inte 23.Df6 Dh5 utan 23.De4 Dh5 24.Dxc6 med merbonde och överlägsen ställning.

Jag var på plats tillsammans med vännen Bertram och förklarade för honom att jag var där främst av sociala skäl, i andra hand för att följa partierna. ”Lite grann som en firmafest?” undrade han. Jo, lite grann åt det hållet. Skoj att träffa gamla vänner och få en pratstund med bland andra medförfattaren Peter Heine Nielsen. Jag kunde berätta om hur översättningen av Boken till engelska fortskrider.

Resultat:
Elitserien
Superettan

Spellokalens högst rankade spelare fanns inte i elitserien utan i superettan: Baadur Jobava, Malmö AS. Han vann på förstabordet i matchen mot Västerås SK II och det var över huvud taget en lyckad kväll för MAS som segrade med hela 8–0.

Baadur Jobava, Malmö AS, gjorde en första allsvensk entré. Foto: Pia Fransson

* * * * *

I Bad Wiessee tog Kacper Piorun sin sjunde raka vinst, men han har bara en halv poängs marginal till Sergej Volkov. De möts i näst sista ronden. Ulf Andersson vann en kraftbesparande miniatyr och har 5,5 poäng. Poängställningen.