tisdag 1 mars 2016

Högtryck i Moskva

Vladimir Potkin, en av dagens vinnare. Foto: ruchess.ru

Under mars kommer schackvärldens blickar vara riktade mot Moskva. Idag började Aeroflot Open som pågår till och med den 9 mars. Den 11 mars börjar den dubbelrondiga kandidatturneringen.

För fyra år sen spelade Boris Gelfand en VM-match mot Vishy Anand i Moskva. Nu är Gelfand topprankad i Aeroflot Open; han är inte kvalificerad till kandidatturneringen. Gelfand inledde med remi mot Artyom Timofejev. Största överraskningen bland toppborden var att tredjerankade Wei Yi förlorade mot Vladimir Potkin.

Efter att ha spelat för Malmö AS i superettan begav sig Baadur Jobava vidare till Moskva där han gick på pumpen i första ronden:

Aleksej Goganov – Baadur Jobava 
Svart drarVit har ett vinnande löparpar och Jobava försöker fiska i grumligt vatten.
27...Txf2!?
Tanken är förstås att kompensera sig på e6.
28.Tg6!!28...Dh3
28...hxg6 faller ju på 29.Dh6+ med matt.
29.Lxg7+ Kg8 30.Ld5+ Tf7 31.Tg5 Le7 32.Lxf7+ Kxf7 33.Tf1+33...uppg.

Alexander Chalifman skänkte bort en halva till junioren Daniil Yuffa:

Alexander Chalifman – Daniil Yuffa 
Vit drarVit står på vinst efter 42.Kd3, men Chalifman drabbades av girighet: 42.Txb5? Tb7! 43.Txb7 patt. Vit behöver inte slå på b7 men det tjänar inte någonting till att dra undan tornet från b5 och skänka bort b4-bonden: tornslutspelet med tre bönder mot två är remi. Lika bra att göra slut på eländet utan dröjsmål.

Resultat rond 1
Lottning rond 2 

* * * * *

Imorgon spelas första partiet i VM-matchen mellan Maria Muzytjuk och utmanaren Hou Yifan i Lviv. Och Fide meddelar att VM-matchen mellan Magnus Carlsen och vinnaren av kandidatturneringen spelas i New York den 11-30 november.