söndag 6 mars 2016

Kvartett i topp i Aeoroflot Open

Maxim Matlakov finns med i tätgruppen. Foto: qipai.org

Efter tre remier i följd har Jevgenij Najer nu blivit upphunnen av Boris Gelfand, Mateusz Bartel och Maxim Matlakov. Den kvartetten leder Aeroflot Open på 4,5 poäng.

När det gäller att finna publiceringsbara partiställningar lönar det sig ofta att ta en titt på Baadur Jobavas partier. Idag i rond 6 sumpade han vinstchanser mot ryske junioren Kirill Aleksejenko, och till slut fick den senare chansen till en rekorderlig remikombination.

Baadur Jobava – Kirill Aleksejenko 
Svart drar


Det funkar inte riktigt som kombinationsövning för man kommer väldigt lätt fram till att det måste vara en schack som inleder räddningsaktionen, detta med tanke på vits matthot.
37...Txh2+! 38.Kxh2 De2+ 39.Kh3 Dh5+ 40.Kg2 De2+ 41.Kh3 Dh5+ remi

Resultat rond 6
Poängställningen
Lottning rond 7

* * * * *

Maria Muzytjuk fick hjälp med förstadraget e7-e5. Foto: Vitaliy Hrabar

I fjärde VM-partiet försvarade sig Maria Muzytjuk åter med öppet Spanskt mot Hou Yifan, och det visade sig i princip att vara ett bra val. Det var Hou Yifan som avvek från andra VM-partiet med 9.c3. Ett taktiskt fyrverkeri avslutades med dragupprepning och remi. Hou Yifan leder med 2,5–1,5. Det återstår maximalt sex ordinarie partier.

Fjärde partiet genomspelbart med Dejan Bojkovs kommentarer
Matchreferat på Chessbase

* * * * *

Philidor avslutade med en säker seger mot Øbro i danska eliterien och Nils Grandelius noterade ännu en vinst. Guldet säkrades alltså redan igår.

Philidor – Øbro 6,5 – 1,5
2. Nils Grandelius – Dennis Jørgensen 1-0

Skanderborg – Hillerød 5,5 – 2,5
2. Daniel Semcesen – Tim Jaksland 1-0

Nordkalotten – Jetsmark 4,5 – 3,5
1. Jonny Hector – Christian Kyndel Pedersen 0-1
2. Stellan Brynell – Bjarke Jensen 1-0
3. Björn Ahlander – Andreas Wiwe remi

Brønshøj – Bov 4,5 – 3,5
1.Tiger Hillarp Persson – Giso Jahnke remi

Philidor vann elitserien med Skanderborg på andra och Nordkalotten på tredje plats. Det är Nordkalottens bästa placering genom tiderna, om man får tro grannen Stellan.