tisdag 8 mars 2016

Robert Fischer i Reykjavik Open

Sjachrijar Mamedjarov är topprankad i Rekjavik Open och han inledde med en vinst. Foto: fide.com

Att åka till Reykjavik och möta Robert Fischer i första ronden – det var något som Aryan Tari fick vara med om. Nu var det inte stormästaren som återuppstått utan en amerikansk veteran, en namne, med ett modest rankingtal. Och Tari vann.

Första rondens största överraskning var dessvärre att Nils Grandelius förlorade mot en betydligt lägre rankad islänning. Nils vann öppningen men tappade initiativet och avslutade i hastigheten med att komponera en självmatt. Ouch.

Einar Valdimarsson – Nils Grandelius 
Svart drar


44...Kg4??
44...Ke5 är nödvändigt.
45.Kf2! Tc1 46.h3+ Kf4
På 46...Kh5 följer 47.g4+ Kh4 48.Txh6 matt.


47.Sg6+ uppg.
På 47...Kf5 följer ju 48.g4 matt.

Nu kan det bara bli bättre.

Resultat rond 1
Resultat för svenska spelarna
Partierna genomspelbara
Lottning rond 2

* * * * *

Maria Muzytjuk och Hou Yifan på presskonferensen efter femte VM-partiet. Foto: Vitaliy Hrabar

Att Maria Muzytjuk förlorade andra VM-partiet mot Hou Yifan hade inte med spelöppningen att göra. Muzytjuk kunde trots förlusten vara nöjd med sitt val av försvar mot 1.e4, öppet Spanskt, som hon upprepade i fjärde VM-partiet. Det är möjligt att denna öppning har hamnat på den kinesiska verkstan, för i femte VM-partiet – efter fyra partier var det färgväxling på så vis att Hou Yifan har haft två vitpartier i följd – valde Hou Yifan att öppna med 1.c4. Det utvecklades till en mycket solid remi.

Hou Yifan leder med 3–2 med fem ordinarie partier kvar för Muzytjuk att komma ifatt.

* * * * *

I Aeroflot Open i Moskva bröt Jevgenij Najer sina fyra ronder långa remirad med vinst mot Vladimir Fedosejev i åttonde ronden och med det gick han upp i ensam ledning inför morgondagens slutrond. Där har Najer vit mot Gata Kamsky, som är en av åtta som ligger en halv poäng efter Najer.

Resultat rond 8
Poängställningen
Lottning rond 9