fredag 4 mars 2016

Jevgenij Najer fortfarande i ledningen

Boris Gelfand, en av dagens vinnare i Aeroflot Open. Foto: fide.com

Om vi håller oss till de nio toppborden i Aeroflot Open rond 4, så var det bara Boris Gelfand (mot Lu Shanglei) som bröt remiraden. Det innebär att Jevgenij Najer fortfarande är ensam i topp, nu på 3,5 poäng. Gelfand finns med i en grupp på ett dussin spelare på 3 poäng, och imorgon har Najer vit mot Gelfand.

Det finns ett gäng spelare i Moskva som åtminstone teoretiskt kan tänkas vara med när det är dags för elitserieavslutningen i Västerås om två veckor. Två av dem möttes idag: Vasilios Kotronias (SK Team Viking) mötte Kaido Kulaots (Lunds ASK).

Vasilios Kotronias – Kaido Kulaots 
Vit drar


Det ser vid första anblicken ut som om svart har ett farligt angrepp på gång – men det är alltså vit som är vid draget.
37.Dc8!
Det är ett djävulskt dubbelhot. Förutom det uppenbara Dxd7 lurar 38.Df8+! Kxf8 39.Se6++ med matt. Det är mer än svart klarar av.
37...Tdd2
Nu funkar inte den där kombinationen med damoffret eftersom kungen kan slinka till d7, men det finns andra vägar till målet.
38.Se6+ Kh6 39.Df8+


Svarts kung sprattlar i ett mattnät.
39...Kh5 40.Sg7+ Kg5
Eller 40...Kh6 41.Sf5++ Kg5 42.Dh6+ Kf6 43.Sg7+ med matt.
41.Tg3+


41...uppg.
På 41...Kh6 följer 42.Sf5++ Kh5 43.Dh6 matt.

Resultat rond 4
Poängställningen
Lottning rond 5

* * * * *

Apropå elitseriesammandraget i Västerås den 18–20 mars. Den här helgen spelas de sista ronderna i elitserierna i Danmark, Island och Norge. I Finland är det avslutning nästa helg. Det lär tyvärr inte bli någon direktsändning från Island och Finland. Hoppas att jag har fel.

Om avslutningen i danska elitserien varit i Köpenhamn hade jag inte tvekat en sekund att åka över, men det hela tilldrar sig i Skanderborg borta på Jylland. Imorgon får det bli Redhawks–Rögle i stället för Nordre–Nordkalotten eller Hillerød–Philidor, tacklingar i stället för offer.