tisdag 29 mars 2016

Jämnåriga VM-kombattanter

VM-utmanaren Sergej Karjakin i centrum efter triumfen i Moskva. Foto: moscow2016.fide.com

Så får Magnus Carlsen som omväxling en jämnårig VM-utmanare; både han och Sergej Karjakin är födda 1990. I statistiken dem emellan har Carlsen ett litet övertag med tre vinster mot en i långpartier plus en drös remier. Det har nämnts några olika möjliga spellokaler i New York, bland annat Trump Tower, och vem som i så fall skulle göra det symboliska förstadraget kan vi bara spekulera i.

Fabiano Caruana är uppväxt i New York – familjen flyttade från Miami till Brooklyn när han var fyra – och när USA ansökte om att få arrangera VM-matchen i New York i november fanns säkert en förhoppning att det för första gången sen 1972 skulle vara en amerikansk utmanare. Och visst var det nära att den drömmen gick i uppfyllelse. Nu blir det i stället en utmanare som föddes på Krim, Ukraina, och som har representerat Ryssland alltsedan 2009. (Karjakin har för övrigt berättat att Sjachrijar Mamedjarov var hans hemliga sekundant under kandidatturneringen.)

Vad gäller Anish Giris historiska fjorton remier i kandidatturneringen önskar jag instämma i vad Garri Kasparov skrev på Twitter: ”Don't be too hard on Giri for his 14/14 drawing record. He was fighting and had several completely winning positions. Just bad psychology.”

Presskonferenser med mera i Moskva.