söndag 27 mars 2016

Kandidatturneringen – rond 13

Sergej Karjakin ligger bäst till inför morgondagens slutrond i Moskva. Han ser ut som en trolig VM-utmanare. Foto: moscow2016.fide.com

Som sagt, det är inte det att Anish Giri inte försöker. Idag bjöd han på ett oklart offer mot Vishy Anand men liksom i Giris alla tidigare partier i denna turnering blev det åter remi. I morgondagens slutrond har Giri chansen att bryta remiförbannelsen när han möter en uppenbart oupplagd Veselin Topalov, som förlorade mot Hikaru Nakamura. Här är deras efteranalys.

Jag lever fortfarande i tron att Giri är den av de åtta som skulle kunna ge Magnus Carlsen hårdast motstånd i en VM-match, men det blir alltså inte något med det den här gången.

Vishy Anand – Anish Giri 
Svart drarGiri satsade på det oklara 24...Lxf2+!?. Här är de bådas efteranalys.

I toppstriden såg det ett tag ut som om ledarduon, Sergej Karjakin och Fabiano Caruana, hade stora problem. Det var mot Levon Aronian respektive Peter Svidler i trettonde rondens sista partier. Caruana lyckades vända partiet och till slut var det Svidler som fick visa att han kunde hålla slutspelet med torn mot torn och löpare. Det kunde han, men det var 50-dragsregeln som räddade honom. Karjakin lyckades också rädda en halva.

Det slumpar sig så att vi har ett möte mellan tätmännen Karjakin och Caruana i sista ronden. Om två eller flera spelare hamnar på samma slutpoäng i toppen blir det inte något särspel. Det är följande särskiljningsbestämmelser som gäller: i första hand inbördes resultat, i andra hand flest vinstpartier och i tredje hand SB-poäng. Turneringstabellen berättar om förutsättningarna. 

Om partiet Karjakin–Caruana slutar remi är det sannolikt Karjakin som triumferar med flest vinster. Det innebär alltså att Caruana måste spela på vinst med de svarta pjäserna om han vill känna sig säker på att stå som VM-utmanare i New York i november. Även om Anand vinner i sista ronden mot Svidler och toppmötet slutar remi faller Anand bort i särskiljningen på grund av att han har sämst resultat i de inbördes partierna. Men då segrar Caruana.

Partierna genomspelbara
Rondreferat hos schack.se, TWIC, Chess24, Chess.com och Chessbase

Rond 13
Fabiano Caruana – Peter Svidler remi 
Levon Aronian – Sergej Karjakin remi 
Veselin Topalov – Hikaru Nakamura 0-1 
Vishy Anand – Anish Giri remi

Ställningen efter tretton ronder:
Fabiano Caruana och Sergej Karjakin 7,5; Vishy Anand 7; Levon Aronian, Peter Svidler, Anish Giri och Hikaru Nakamura 6,5; Veselin Topalov 4 poäng.

Rond 14 (måndag kl 13)
Peter Svidler – Vishy Anand 
Anish Giri – Veselin Topalov 
Hikaru Nakamura – Levon Aronian 
Sergej Karjakin – Fabiano Caruana

* * * * *

Tiger Hillarp Persson finns med i tätkvartetten inför sista ronden i Påskturneringen i Norrköping. Foto: Lars O A Hedlund

Påskturneringen i Norrköping har pågått i skuggan av kandidatturneringen och den fantastiska fyradagarsföreställningen i Fagernes. Inför morgondagens slutrond i Norrköping har vi en tätgrupp bestående av Hans Tikkanen, Tiger Hillarp-Persson, Daniel Semcesen och Ralf Åkesson på 6 poäng. Poängställningen. Tikkanen finns med i den kvartetten efter en miniatyr i näst sista ronden:

Jani Ahvenjärvi – Hans Tikkanen
Franskt
1.e4 e6 2.d4 d5 3.Sd2 Sf6 4.e5 Sfd7 5.Ld3 c5 6.c3 Sc6 7.Se2 f6 8.Sf4 De7 9.Sf3 cxd4 10.cxd4 fxe5 11.dxe5 Sdxe5 12.Sxe5 Sxe5 13.Dh5+ Sf714.Lxh7?
Frestande men ospelbart. Han borde ha rockerat. Nu råkar vits kung mycket illa ut.
14...Db4+ 15.Kf1
Efter 15.Ld2 Dxb2 16.Tb1 De5+ och dambyte har svart en sund merbonde.
15...Ld7 16.g316...e5! 17.Sg6
Det finns inte något bra fält för springaren, till exempel 17.Sxd5 Dc4+ och springaren faller, eller 17.Sh3 g6! 18.Dh4 Dxh4 19.gxh4 Lxh3+ och Txh7.
17...Lg4 18.Dh4 De4 19.Kg119...Txh7!
Vid det här laget hade Hans säkert sett slutdraget.
20.Dxh7 De1+ 21.Kg221...Lf3+! 22.uppg.
Det är matt på gång.