måndag 28 mars 2016

Kandidatturneringen – rond 14

Sergej Karjakin, VM-utmanare. Foto: moscow2016.fide.com

Till slut var det bara finalpartiet mellan Sergej Karjakin och Fabiano Caruana kvar. Övriga tre partier i sista ronden hade då resulterat i remier. De innebar att Caruana var tvungen att vinna partiet för att upphöjas till VM-utmanare. Hans tidsnöd framåt fyrtionde draget bidrog starkt till dramatiken kring kandidatturneringens sista parti. Och det var pressad av tidsnöd och av vad som stod på spel som Caruana gjorde det avgörande misstaget:

Sergej Karjakin – Fabiano Caruana 
Svart drar36...Te4? 37.Txd5!!
Draget som i praktiken förvandlade Karjakin till en VM-utmanare.
37...exd5 38.Dxd538...Dc7
Datorn föreslår 38...Td4, men efter 39.Dxd4 Dxd4 40.Txd4 Tb8 finns det inte skuggan av vinstchanser för svart. Objektivt sett är partidraget sämre, men ändå nödvändigt för att åtminstone ha praktiska chanser.
39.Df5
Det hotar Dh7+ med matt. Priset att förhindra det är skyhögt.
39...Tf7 40.Lxf7 De5 41.Td7+ Kf8 42.Td8+42...uppg.
På 42...Kxf7 följer 43.Dh7+ Ke6 44.Dd7 matt.

Det blir följaktligen Karjakin som utmanar Magnus Carlsen om VM-titeln i New York i november, men de dabbar samman redan om ett par veckor i Stavanger. Och då sitter Nils Grandelius på samma scen.

Daniel King kommenterar partiet Karjakin-Caruana.
Segerintervju med Karjakin.

Partierna genomspelbara
Rondreferat hos schack.se, TWIC, Chess24, Chess.com och Chessbase

Rond 14
Peter Svidler – Vishy Anand remi 
Anish Giri – Veselin Topalov remi 
Hikaru Nakamura – Levon Aronian remi 
Sergej Karjakin – Fabiano Caruana 1-0

Slutställningen:
Sergej Karjakin 8,5; Fabiano Caruana och Vishy Anand 7,5; Levon Aronian, Peter Svidler, Anish Giri och Hikaru Nakamura 7; Veselin Topalov 4,5 poäng.

* * * * *

Tiger Hillarp Persson segrade i Påskturneringen i Norrköping. Foto: Lars O A Hedlund

När toppmötena Daniel Semcesen–Tiger Hillarp Persson och Hans Tikkanen–Ralf Åkesson i Påskturneringens sista rond slutade med remier efter sjutton respektive fjorton drag öppnades möjlighet för fler spelare att ansluta sig till tätgruppen. Pontus Sjödahl, Henri Pohjala och Tom Rydström tog chansen. De slutade alla på 6,5 och det visade sig att Tiger hade bäst särskiljningspoäng. Slutställningen.

Påskturneringen ingår i Svenskt Grand Prix där Ralf Åkesson leder efter sex av de sju GP-turneringarna på 26,5 poäng, en halv före Hans Tikkanen. Sista turneringen i serien är Deltalift Open i Tylösand den 5–7 maj.