lördag 12 mars 2016

Kandidatturneringen – rond 2

Rond 2 är i gång i Moskva. Foto: moscow2016.fide.com

GÖSTA SVENN:

Sergej Karjakin – Hikaru Nakamura
Svart drar


29…Sxg3??
Jag tänkte först att en spelare som räknar så här illa inte är mycket till VM-utmanare. Sedan kom jag att tänka på den blivande världsmästaren Petrosians fruktansvärda blunder i debuten sovjetiska mästerskapet. Petro kom tillbaka med besked. Vi är många som hoppas på att den fantasifulle Nakamura också gör det.
30.fxg3 Sxd4 31.Lxd4 Lxd4 32.exd4 De3+ 33.Df2! Dxd3


34.Tc7 f5 35.Txb7
och vit vann

Jan Gustafsson kommenterar partiet Karjakin-Nakamura.

Partierna genomspelbara
Rondreferat hos TWIC, Chess24, Chess.com och Chessbase

Rond 2
Peter Svidler – Veselin Topalov remi 
Levon Aronian – Vishy Anand remi 
Fabiano Caruana – Anish Giri remi 
Sergej Karjakin – Hikaru Nakamura 1-0

Ställningen efter två ronder:
Vishy Anand och Sergej Karjakin 1,5; Peter Svidler, Levon Aronian, Fabiano Caruana och Anish Giri 1; Veselin Topalov och Hikaru Nakamura 0,5 poäng.

Rond 3 (söndag kl 13)
Hikaru Nakamura – Peter Svidler 
Anish Giri – Sergej Karjakin 
Vishy Anand – Fabiano Caruana 
Veselin Topalov – Levon Aronian

* * * * *

Ivan Cheparinov finns med i tätstriden i Reykjavik Open och ändå undrar jag om det är en bisyssla. Han har tidigare varit sekundant åt Veselin Topalov som ju deltar i kandidatturneringen i Moskva. Månne Cheparinov hjälper till på distans eller om han faktiskt koncentrerar sig helt på sitt eget spel i Reykjavik? För några månader sen förklarade Topalov att det inte var självklart att han skulle ställa upp i kandidatturneringen, för med tanke på alla omkostnader i uppladdningen och på plats i Moskva var det enligt honom ett ekonomiskt vågspel.

Efter sex ronder i Reykjavik Open leder Sergei Movsesian på 5,5 poäng, en halv före bland andra Cheparinov. Nils Grandelius förbättrade sin position med vinst mot WGM Tatev Abrahamyan.

Resultat rond 6
Poängställningen
Resultat för svenska spelarna
Partierna genomspelbara
Lottning rond 7

* * * * *

Åttonde VM-partiet i gång. Foto: Vitaliy Hrabar

Även åttonde VM-partiet i Lviv slutade remi. Utmanaren Hou Yifan leder med 5–3 och ingenting tyder på att Maria Muzytjuk vinner de två sista partierna och får till ett särspel. Nästa parti, som mycket väl kan bli det sista, spelas på måndag.

* * * * *

Idag genomfördes rond 10 i Bundesliga. Jonny Hector var den ende av de sexton på SK Turm Emsdettens spelarlista som inte varit med i någon av de första nio ronderna. Nu fick han chansen och det var i matchen mot guldaspiranten OSG Baden Baden som vit mot Etienne Bacrot. Jonny förlorade – på tid? – och OSG Baden Baden vann matchen med 7–1. SG Solingen vann med samma siffror mot SC Hansa Dortmund, så ställningen i toppen är oförändrad: Solingen leder 3 partipoäng före fjolårsmästaren OSG Baden Baden.

Kombinationsövning från dagens Bundesligarond:

Matthias Bluebaum, Werder Bremen – Alexander Belezky, Bayern München
Vit drarVilket är vits bästa drag? Här finns lösningen.