lördag 26 mars 2016

Kandidatturneringen – rond 12

Fabiano Caruana är i fortsatt delad ledning. Foto: moscow2016.fide.com

GÖSTA SVENN:
Som Jesper Hamark noterade häromdagen vore givetvis Vladimir Kramnik ett hot mot även en taggad och sugen Magnus Carlsen i en VM-match. Det vill säga om Kramnik hade varit född ett decennium senare, på det hamarkska 80-talet. Varför inte just när Maradona gjorde 1-0 mot England med hjälp av Guds hand, i det sagolika VM:et i Mexiko 1986.

Så Kramnik är för gammal. Finns det någon annan i Moskva som har vad som krävs? Den fenomenale Anand? Tyvärr också för ålderstigen. Unge Giri är fredligare än salig Petrosian. Den oerhört begåvade Caruana kan kanske bli en Euwe, som gjorde livet åtminstone lite surt för Aljechin, eller en Smyslov som ryckte i tröjan på långlivade lillefar Botvinnik. Det intressantaste vore förstås att höra kandidaternas egna funderingar i frågan om det finns en reell utmanare till världsmästare Carlsen i dagsläget. Seriösa funderingar, inget tramsigt twittrande.

Den förbluffande Nakamura tycks tyvärr – än så länge – sakna karaktär för att gå hela vägen. Men i rond 12 fick han till det:

Hikaru Nakamura – Vishy Anand 
Vit drar


Den här engelska öppningen har förekommit tidigare i årets kandidatturnering. Nakamura sa efteråt att han inför partiet förväntat sig att Anand skulle spela något mer ”mänskligt”, och att diagramställningen redan är så gott som förlorad för svart. Här reder amerikanen på ett rasande imponerande sätt ut vad som var vad i fortsättningen av partiet. Notera hur många ord förloraren Anand yttrar: 0.

Forna underbarnet Karjakin är nu tillbaka uppe i toppen jämsides med Caruana. Men har han någonsin haft en chans mot Magnus? Nu var han hursomhelst hård mot en exvärldsmästare:

Sergej Karjakin – Veselin Topalov 
Svart drar


Topalov var trött på att spela 1...e5 och dristade sig tillbaka till sitt älskade Najdorfförsvar. Här, i denna pittoreska ställning, berättade han öppenhjärtigt att han helt enkelt hade missat att det hänger på e6 efter 18...fxg6. Både gaffel och påskägg där, så att säga. Jo, det är rejält trötta spelare i Moskva nu. Minns för övrigt hur utmattad Magnus var efter kandidatturneringen i London 2013. 

Vid presskonferensen efter partiet Karjakin–Topalov var det, till skillnad mot i Nakamura–Anand-partiet, överraskande nog mest förloraren Topalov som pratade. Hela analysen är en studie i trötthet från båda spelarna.

Ledarna Karjakin och Caruana möts rafflande nog i sista ronden.

Jan Gustafsson kommenterar partiet Nakamura–Anand.

Partierna genomspelbara
Rondreferat hos schack.se, TWIC, Chess24, Chess.com och Chessbase

Rond 12
Peter Svidler – Anish Giri remi 
Hikaru Nakamura – Vishy Anand 1-0 
Sergej Karjakin – Veselin Topalov 1-0 
Fabiano Caruana – Levon Aronian remi

Ställningen efter tolv ronder:
Fabiano Caruana och Sergej Karjakin 7; Vishy Anand 6,5; Levon Aronian, Peter Svidler och Anish Giri 6; Hikaru Nakamura 5,5; Veselin Topalov 4 poäng.

Rond 13 (söndag kl 13)
Fabiano Caruana – Peter Svidler 
Levon Aronian – Sergej Karjakin 
Veselin Topalov – Hikaru Nakamura 
Vishy Anand – Anish Giri