torsdag 24 mars 2016

Kandidatturneringen – rond 11

Vishy Anand vann ett fint parti mot Sergej Karjakin. Foto: moscow2016.fide.com

Det är ju inte så att Anish Giri inte försöker, men hur han än bär sig åt kommer han inte över remibarriären. Giri: ”Jag spelar mycket bra men jag missar mycket i det taktiska.” Idag hade han Hikaru Nakamura i säcken ...

Anish Giri – Hikaru Nakamura 
Vit drarEfter 50.Te5 är d5-bonden omringad och vit har goda vinstchanser. 50...Txf2 kan vid första anblicken se ut som ett rimligt svar, men efter 51.Txd5! är hotet Td7 avgörande. Men Giri tyckte sig se en ännu bättre möjlighet ...
50.Sxg7? Dxg7 51.Tg3... och här kommer svaret som Giri måste ha missat:
51...Tg5!!
Just det, vits dam hänger.
52.Txg5 hxg5 53.Dxd5 remiSå blev det alltså lik förbannat remi. Efter 53...Se7 54.Dxb5 gxh4 55.Te5 kan springaren inte förväntas trolla.

Peter Svidler lyckades i alla fall bryta remiförbannelsen och hivade sig upp till femtio vinstprocent med vinst mot Levon Aronian. Båda kan nog räknas bort i striden om förstaplatsen.

Vishy Anand vann kandidatturneringen för två år sen på +3. Med dagens fina vinst mot Sergej Karjakin - Jan Gustafsson: "Ett tekniskt mästerverk." - är Anand uppe på +2 och han är i delad ledning med Fabiano Caruana, som missade chansen att gå loss i tätstriden. Efter att ha krånglat sig ur en besvärlig ställning i mittspelet mot Veselin Topalov fanns det goda förutsättningar för Caruana att komma upp på +3.

Veselin Topalov – Fabiano Caruana 
Svart drarAtt dra iväg med kungen till e7 är en god idé, och 38...f5 är kanske ännu bättre. Svart står på vinst. Men Caruana valde i stället att ge sig på e5-bonden, en mindre bra plan.
38...Te1 39.Tc2 g5 40.Lxg5 Txe5 41.Lf641...Td5 remi
Det är fortfarande tveksamt om vit har kompensation för kvaliteten efter 42.Le4 Tdh5 43.b4 Lf8, men Caruana började nog känna lite oro för sin kungs säkerhet.

Jan Gustafsson kommenterar partiet Anand-Karjakin.

Partierna genomspelbara
Rondreferat hos schack.se, TWIC, Chess24, Chess.com och Chessbase

Rond 11
Levon Aronian – Peter Svidler 0–1 
Veselin Topalov – Fabiano Caruana remi 
Vishy Anand – Sergej Karjakin 1–0 
Anish Giri – Hikaru Nakamura remi

Ställningen efter elva ronder:
Fabiano Caruana och Vishy Anand 6,5; Sergej Karjakin 6; Levon Aronian, Peter Svidler och Anish Giri 5,5; Hikaru Nakamura 4,5; Veselin Topalov 4 poäng.

Rond 12 (fredag kl 13)
Peter Svidler – Anish Giri 
Hikaru Nakamura – Vishy Anand 
Sergej Karjakin – Veselin Topalov 
Fabiano Caruana – Levon Aronian

* * * * *

Aryan Tari förlorade mot Jon Ludvig Hammer i andra ronden i Fagernes. Foto: Tom Eriksen

I kvalturneringen till Norway Chess har Nils Grandelius haft svart mot de två högst rankade i kvartetten i de inledande ronderna och efter vinsten mot Jon Ludvig Hammer och dagens remi mot Hou Yifan är han på rätt kurs. Det hela slutade med ett springarslutspel med lika bönder och en blockerad ställning. Jon Ludvig Hammer tog upp jakten på Nils med en säker vinst mot Aryan Tari.

Rond 2
Aryan Tari – Jon Ludvig Hammer 0-1
Hou Yifan – Nils Grandelius remi

Ställningen efter rond 2:
Nils Grandelius 4; Jon Ludvig Hammer 3; Hou Yifan 2; Aryan Tari 1 poäng.

Rond 3 (fredag kl 14.30)
Nils Grandelius – Aryan Tari 
Jon Ludvig Hammer – Hou Yifan