tisdag 31 december 2019

Festival i Dublin – dag 2

O'Neill's pub i Dublin idag: Bengt Hammar, Peter Dalling, jag,
Björn Ahlander och Petra Olsson.

Taxichaffisen som tog oss till Talbot Hotel tipsade: om vi hade chansen skulle vi ordna ett rum på hotellets baksida. Framsidan vetter mot livligt trafikerade Stillorgan Road. Det var ett mycket gott råd. Efter en god natts sömn börjar livsandarna dansa igen.

En absolut förutsättning för en lyckad schackresa är ett bra hotellrum. Eftersom jag ska leverera krönikor till Sydsvenskan två gånger i veckan och fylla bloggen med något matnyttigt krävs ett väl fungerande wi-fi. Det finns på Talbot Hotel. Det fanns till exempel inte på The Cockroach Hotel – eller vad det nu hette – i Hersonissos våren 2017. Trots löfte om motsatsen fanns det inget fungerande wi-fi. Jag tvingades sitta och arbeta på en restaurang en bit från hotellet. Ohyggligt opraktiskt. Finns det risk för något sådant framöver någonstans så väljer jag en annan turnering eller stannar hemma. Det ska vara ett bra hotell, annars kan det vara.

Denna nyårsafton gjorde vi en rundtur i Dublin och tittade in på några pubar. The Temple Bar har beskrivits som en turistfälla, men när vi klev in och kollade måste jag erkänna att det är en väldigt mysig turistfälla. Men vi slog oss inte ner, det finns så många andra fina ställen i Dublin. Vi hamnade bland annat på underbara O'Neill's Pub. Rekommenderas!

Efter några timmar i storstaden åkte vi tillbaka till hotellet i utkanten av Dublin och sedan blev det samma fina matställe som Bengt och jag var på första dagen. Efter några timmars vila ska vi träffas på Bengts rum och då blir det champagne. Det är ju nyårsafton bevars. Sedan är planen att möta det nya året i hotellets bar och där pågår tydligen en större bröllopsfest. Förhoppningsvis är även vi välkomna. 

Turneringarna här på Talbot Hotel börjar inte förrän på det nya årets andra dag, det vill säga på torsdag. Oberoende av hur det går där så är det något som säger mig att det finns goda förutsättningar för en fin tid i Dublin. Det är ett utmärkt wi-fi och ett jättetrevligt sällskap.

Gott nytt år!

* * * * *

Drazen Dragicevic fick en fin start på nyårsafton. Foto: Lars O A Hedlund 

Rilton Cup. Dagens stormästarskalp: Drazen Dragicevic besegrade GM Milos Pavlovic. Det blev en kampremi i toppmötet mellan Frode Urkedal och Elshan Moradiabadi. De är i fortsatt delad ledning, nu på 4,5 poäng. Imorgon är det fridag.

Resultat
Partier
Lars O A Hedlunds bilder

Øbro Nytår. Förstapriset delades av Jens Kristiansen, Martin Haubro och Michael E Vesterli på 6 poäng. Jonny Hector fick hålla till godo med fjärdepriset på 5,5 poäng.

Resultat
Partier

Krakow. Efter sex ronder leder ukrainske stormästaren Volodymyr Vetosjko på 5 poäng. Det mesta går snett för Nisse Renman som står på 2 poäng.

Resultat
Partier

måndag 30 december 2019

Blixt-VM i Moskva – dag 2

Lättnad och glädje, Magnus Carlsen har just vunnit särspelet mot
Hikaru Nakamura i blixt-VM. Foto: Fide.com 

Inte nog med att Magnus Carlsen är världsmästare i klassiskt schack, snabbschack och blixt, han är dessutom världsetta i rankningslistorna i alla tre disciplinerna. Det var när han vann särspelet mot Hikaru Nakamura som han passerade amerikanen på Fides rankningslista för blixt. Lägg därtill att han har spelat 107 långpartier i följd utan förlust. Det har varit ett fantastiskt schackår för norrmannen.

Vladimir Kramnik visade inga tecken på rostangrepp, han lade beslag på bronsmedaljen. En annan spelare som drog blickarna till sig var Alireza Firouzja. I rond 19 hade han Carlsen på fallrepet:

Alireza Firouzja – Magnus Carlsen 
Vit drar

Med tre sekunder kvar missade Firouzja den klara vinst som fanns med 66.g6. I stället drog han kungen till g4. Men kungen råkade falla och innan han fått den på fötter och omställt uret hade Firouzja förlorat på tid. Scenen finns i Olimpiu G. Urcans Twitter. Det går att konstruera en mattställning till och med utan bönderna så vit kan inte kräva remi.

Firouzja lämnade in en protest som gick ut på att Carlsen hade distraherat honom med en norsk svordom efter 65...Ld2-f4?. Det innebar att rond 20 sköts upp medan protesten behandlades. Men resultatet stod sig, Firouzja förlorade partiet.

I damklassen tog Kateryna Lagno hem VM-titeln för andra året i följd. Pia Cramling och Inna Agrest fick blygsamma placeringar liksom Pontus Carlsson i öppen klass.

Resultat
Öppen klass
Damklassen

Partier
Öppen klass
Damklassen

* * * * *

Milton Pantzar tog en stormästarskalp. Foto: Lars O A Hedlund 

Rilton Cup. De svenska elitjuniorerna tycks turas om att glänsa i Rilton Cup. I rond 4 var det Milton Pantzar som vann mot GM Kaido Külaots. Stormästaren offrade pjäs för att få fräs på ett kungsangrepp, men Milton neutraliserade alla försök i den vägen. Det blev till slut en mycket övertygande vinst. Om jag har räknat rätt – elomatematik är inte min favoritgren – så behöver Milton hösta in ytterligare 17 elopoäng för att passera pappa Pontus Sjödahl och ta över rollen som familjebäst. Det skulle ju kunna gå hand i hand med en IM-inteckning.

Efter fyra ronder leder Elshan Moradiabadi och Frode Urkedal på 4 poäng, en halv före Milton och Arsenij Nestorov. Erik Blomqvist hade en god chans att också rycka upp till 3,5 poäng, men i tidsnöden ...

Erik Blomqvist – Erlend Mikalsen 
Vit drar

64.Kb8
Med 64.Lb4!! hade löparen hållit springaren i schack. Kantböndernas kapplöpning tycks sluta med dött lopp efter 64...h4 65.a6 h3 66.a7 h2 67.a8D h1D

analys

men då är det dags för löparen att ta sig an en ny och ännu viktigare uppgift: 68.Dc8 matt!
64...Sc5 65.Lf2 Kc6 66.Lxc5 Kb5 67.Lb6 Ka6 68.Ld8 h4 69.Lxh4 Kxa5 remi
Synd på så rara ärtor.

Resultat
Partier
Lars O A Hedlunds bilder

* * * * *

Karlstad Open. Turneringsvinnaren Juri Krupenski var topprankad och släppte bara två remier på de åtta ronderna. Han slutade en poäng före Simon Silseth, Kim Nygren, Svein Rishovd och Isak Sjöberg. Resultat.

* * * * *

Två skrällande mobiler drev mig upp klockan fem i morse. Årets grymmaste uppvaknande. Sedan i väg till Kastrup med tandkrämen i separat plastpåse som föreskrivs. Allt som skulle med till Irland kom med.

På flygplatsen i Dublin väntade jag in Bengt Hammar under svåra förhållanden: det står ett piano i vänthallen och det borde absolut krävas någon form av licens för att tillåtas använda det. Nu blev det ett fruktansvärt klinkande med nybörjarskit på repeat medan jag var oändligt trött och mäkta hungrig. Det var som att brutalt väckas efter ett par timmars sömn och tvingas kolla på två nybörjare som just lärt sig pjäsernas gång spela samma ohyggligt dåliga blixtparti gång på gång medan du är på svältkur.

Nåväl, det blev en god eftermiddagsmåltid med Bengt på ett matställe nära hotellet som mer liknade ett mysigt vardagsrum än en pub. Bengt har för övrigt promoverats från The Irish Senior Championships till en av de två IM-turneringarna, den som även har Björn Ahlander i deltagarlistan. Peter Dalling och jag får tampas i veteranmästerskapet.

Få se, då är väl ursäkten för ett eventuellt dåligt resultat i hamn? Eh, en olycklig omställning av dygnsrytmen. Och om jag haft mer ork hade jag tagit en mer intressant bild. Det får bli en på hotellrummets vattenkokare.

Vattenkokare på vitt överkast. Foto: Lars Grahn (Tillägnad Marcel Duchamp)

söndag 29 december 2019

Blixt-VM i Moskva – dag 1

Magnus Carlsen kopplade av med fotboll efter att ha blivit världsmästare i snabbschack.
Foto: Fide.com 

Efter förlust mot Baadur Jobava i första ronden vann Pontus Carlsson fyra partier i följd och då var han uppe bland de stora grabbarna. Det blev förluster mot Sjachrijar Mamedjarov och Peter Svidler och sedan tillbaka till mänskligare motstånd. På resterande ronder blev det två remier och ytterligare några förluster. I slutändan blev det ett elomässigt normalresultat efter första dagens spel i blixt-VM. Det gick sämre för Pia Cramling och Inna Agrest i damklassen.

Magnus Carlsen är på god väg att klara trippeln: världsmästare i klassiskt schack, snabbschack och blixt. Han leder leder en halv poäng före Maxim Matlakov inför morgondagens avslutande nio ronder.

Magnus Carlsen – Bartosz Socko 
Vit drar

21.Sf6+!
Det leder till en originell damfångst.
21...gxf6 22.Txd7 b5 23.Dxa7 Ta8 24.Txd8


24...uppg.

Efter dagens spel ville Carlsen snabbt tillbaka till hotellet för vila, men han tvingades stanna kvar ett tag för dopningstest. Det gjorde honom märkbart förbannad.

Resultat
Öppen klass
Damklassen

Partier
Öppen klass
Damklassen

* * * * *

Kaan Kücüksari har öppnat med tre vinster. Foto: Lars O A Hedlund 

Rilton Cup. Tredje rondens största svenska glädjeämne: Kaan Kücüksari slog ännu en IM, nederländaren Casper Schoppen, och finns med i tätgruppen på 3 poäng. Tiger Hillarp Persson anslöt sig till fullpoängarna med vinst efter tidsnödsraffel mot amerikanen Dean Ippolito. Övriga två spelare i tätkvartetten är Frode Urkedal och Elshan Moradiabadi. 

Dansken Jesper Thybo tog sin andra GM-inteckning för knappt två veckor sedan i Aarhus och nu är han i Stockholm för att fullborda verket. Det såg bra ut mot den kubanske stormästaren Luis Quesada, speciellt i det här läget:

Jesper Thybo – Luis Quesada 
Vit drar

22.Lxg7+?
Här fanns det vackra 22.Td7! varefter 22...Lxc3 är det enda rimliga (22...Dxd7 23.Sxg6 matt, eller 22...Dxf2+ 23.Kh1 Dxe1+ 24.Lxe1 Lxh6 25.Lc3+ med matt) och efter 23.Txf7 Lxf7 24.Tf1

analys

har vit klar fördel. I partifortsättningen blev det i stället avbyten på g7 och remi.
22...Dxg7 23.Dxg7+ Kxg7 24.Td7+ Tf7 25.Ted1 Tfe7 26.Sg2 a5 27.T1d2 Ld5


28.Td6 Te6 29.Td7+ T6e7 30.Td6 Te6 31.Td7+ remi

Resultat
Partier
Lars O A Hedlunds bilder

Krakow. Nisse Renman är ende svensk i huvudgruppen i nyårsfestivalen i Krakow, Polen. Efter vinst i rond 1 förlorade han mot tredjerankade polacken Marcin Tazbir i rond 2, och idag var det dubbelrond. I rond 3 kastade sig Nisse ut i äventyrligheter av ett slag som jag inte förknippar med honom. Till slut fick han vara tacksam för remin. Detsamma gäller i hög grad för rond 4:

Jip Damen – Nisse Renman 
Svart drar

Det gäller att ta rygg på a7-bonden men det måste göras med stor omsorg. Det fanns förmodligen inte tid till det. Det rätta är 36...Ta6 med remi i sikte. I stället följde ...
36...Ta5?? 37.Txh7??
Efter 37.Tf1+ följt av 38.Tc5+ kan bonden gå i dam.
37...Tba6 38.Te1 Txa7 39.Th4 Te5 40.Tf4+ Ke7 41.Tfxe4 Txe4 42.Txe4 Txa3 43.Kf2 Kf6 remi

Szymon Gumularz, som fyllde arton förra söndagen, spelar på hemmaplan i Krakow. Han är IM och har rört sig kring 2500-strecket de senaste månaderna. Han har säkert siktet inställt på GM-normen. Gumularz briljerade i rond 2:

Tomasz Bachor – Szymon Gumularz 
Svart drar

30...Th1+! 31.Kg3
Bättre fly än illa fäkta: 31.Kxh1 Dxh3+ 32.Kg1 Td1+ 33.Tf1 Dxg2 matt.
31...Dg6+ 32.Kh4 h5


33.Dxe6+
Det hotade matt på g4 och det gäller även efter 33.Dxd8+ Kh7.
33...Kh8 34.e4 Lc8


Dags att bli desperat eller att ge upp.
35.Tg3 Dxg3+ 36.Kxg3 Lxe6 37.uppg.

Resultat
Partier

lördag 28 december 2019

Snabbschacks-VM i Moskva – dag 3

Magnus Carlsen, världsmästare även i snabbschack. Foto: Fide.com 

Med två ronder kvar ledde Magnus Carlsen en poäng före bland andra Maxime Vachier-Lagrave, som är tvåa i världsrankningen i den disciplinen (efter Carlsen). Men i näst sista ronden råkade fransmannen ut för ett fatalt missöde. Den historien började för sex år sedan då egyptiern Mohamed Ezat svarade för ett spektakulärt damoffer mot den väldige Vladimir Kramnik. Ezat fick två lätta pjäser i kompensation för damen men lyckades kämpa till sig remi.

Vladimir Kramnik – Mohamed Ezat 
Svart drar

13...Dxg2+!? 14.Kxg2 Sxe5+ 15.f3 cxd4 16.exd4
Här kan 16.Lxd4 besvaras med 16...Sxf3 17.Txf3 e5 och med tornet på d8 är springaren som synes bunden.
16...Sc6 17.Tc1 Td7 18.a3 Tfd8 19.De2 Lf6 20.b4 e5 21.d5 Txd5


Det var viktigt att svart även inkasserade d-bonden. Kampen gick vidare.

Nu hade MVL nog ett minne av det där partiet från 2013 i den här ställningen:

Vladislav Artemijev – Maxime Vachier-Lagrave 
Svart drar

En livsavgörande skillnad: tornet står på c8, inte på d8 som i första diagrammet ovan.
13...Dxg2+?? 14.Kxg2 Sxe5+ 15.f3 cxd4 16.Lxd4 Sc6 17.Lc3


Här är de två lätta pjäserna definitivt inte mycket till kompensation för damen. Svart är helt enkelt förlorad.
17...Lg5 18.De1 Tfd8 19.h4 Le7 20.Td1 Td5 21.e4 Tc5 22.Td7 La6 23.Tf2 Lf8 24.Lb2 Lb5 25.Dd1 Sb4 26.Td8 Sc2 27.Kh3 Txd8 28.Dxd8 e5 29.Lxe5


29...uppg.
Så var MVL bortkopplad från prispallen.

Inför sista ronden ledde Carlsen en poäng före Hikaru Nakamura och Vladislav Artemijev. Medan Carlsen koncentrerade sig på sitt parti mot Nakamura kunde man se hur de andra medaljkandidaterna satt och bevakade varandra. När Nakamura såg att Leinier Dominguez och Jan-Krzysztof Duda tagit remi i sitt parti visste Nakamura att han lång bra till för silvermedaljen om han spelade remi, och när amerikanen kom med ett remianbud var Carlsen inte sen att acceptera anbudet och visa ett glädjestrålande anlete. VM-titeln säkrad. Efter att ha sett detta kom även Artemijev och Daniil Dubov överens om remi i sitt parti. Det blev en kedjereaktion.

I segerintervjun fick Carlsen frågan varför han var beredd att satsa mer i varje parti än konkurrenterna. Svaret: ”Det hjälper att jag är bättre än de andra.” Det finns säkert substans i den kommentaren. Carlsen förklarade att han hade problem i några av de femton ronderna, men att han inte stått på förlust i något av partierna. Det var han mycket nöjd med. Det är tredje gången Carlsen vinner snabbschacks-VM, och nu hoppades han få tillfälle att spela lite fotboll innan det blir full satsning på blixt-VM.

Humpy Koneru vann damklassen efter särspel mot Tingjie Lei. Efter att ha förlorat det första särspelspartiet vann Koneru det andra och sedan kunde hon kosta på sig att acceptera remi i en klar vinställning som svart i harmageddonpartiet.

Som framgår av resultatlistorna gick det inte bra för svensktrion.

Resultat
Öppen klass
Damklassen

Partier
Öppen klass
Damklassen

* * * * *

Hampus Sörensen pressade en stormästare. Foto: Lars O A Hedlund 

Rilton Cup. Det finns ett tjugotal svenska spelare i huvudgruppen varav tre stormästare – Tiger Hillarp Persson, Erik Blomqvist och Juan Bellon – och junioreliten. Till den senare kategorin hör Hampus Sörensen. I rond 2 satt han med följande ställning i efter öppningen:

Luis Quesada – Hampus Sörensen 
Vit drar

Hur pass aptitlig är egentligen bonden på d5? Den kubanske stormästaren högg in.
13.Sxd5? Sxd5 14.Lxd5 Sb4
Den gaffeln måste Quesada ha missat eller underskattat.
15.De4 Te8 16.Df3 Sxd5 17.Dxd5 Lb5
Det är ju dubbelhot på f1 och h2.
18.Dxb7 Lxf1 19.Kxf1


19...Dc8
Här är 19...Da5 ett intressant alternativ. Då måste svart parera hotet Dc3 och 20.Dc6 är enda draget, och efter 20...Dh5 finns dubbelhot mot d1 och h2.
20.Dxc8 Taxc8 21.Lb2 Le5 22.Ke2 Lxd4 23.Lxd4 Tc2+ 24.Kf3 Tec8 25.b4 Tc1 26.Txc1 Txc1 27.a4


27...Tb1?
Här gäller inte grundregeln att tornet står bäst bakom fribonden. 27...Tc4! hade mer eller mindre framtvingat 28.b5 (28.Lc5? a5) 28...Txa4 29.bxa6 Txa6 och då är det bara svart som har chansen att komma över remibarriären.
28.Lc5 Ta1 29.a5 f6
Svarts kung vill komma ut. Alternativet är att först bromsa vits kung med 29...Ta2.
30.Ke4 Td1


Vits kung avlänkas men det finns ett sätt för vit att komma över det hindret.
31.b5! axb5 32.a6 Ta1 33.a7 Kf7 34.Kd5 Ta6
Ett bättre försök att avlänka vits kung än det tidigare.
35.e4


35...Ke8?
Svart måste spela 35...g5! och då är det svårt för vit att komma vidare. Om vits kung kilar runt till b4 så hinner svarts kung till c6, och då är det svart som vinner.
36.f4!
Nu kan vit skapa ytterligare en fribonde och det är mer än svart klarar av.
36...b4 37.Kc4 b3 38.Kxb3 Kd7 39.e5 fxe5 40.fxe5


40...Ke6
På 40...Kc6 följer 41.e6.
41.Kc4 Kxe5 42.Kb5 Ta2 43.Lb6 uppg.
Vit är beredd att spela 44.La5.

Resultat
Partier
Lars O A Hedlunds bilder

* * * * *

Jan Lundin är i delad ledning i Karlstad Open. Foto: Lars O A Hedlund 

Karlstad Open. Jan Lundin har ett par fina schackupplevelser bakom sig denna vinter. Efter ett strålande resultat i Europacupen – med miniatyren mot Eduardas Rozentalis som höjdpunkt – kom han trea i en IM-turnering i Belgrad för ett par veckor sedan. Nu är han rankad tvåa i Karlstad Open efter Juri Krupenski, och efter fem ronder delar de ledningen på 4,5 poäng tillsammans med Simon Silseth.

Resultat

* * * * *

Øbro Nytår. Aj då, Jonny Hector förlorade i rond 3.

Resultat
Partier

Snabbschacks-VM i Moskva – dag 2

Leinier Dominguez mot Jan Nepomnjasjtjij och remi. Foto: Maria Emelianova

Magnus Carlsen fick samma poängdos som första dagen: efter två remier vann han tre partier i rad. Det räcker för att placera honom ensam i topp efter tio av de femton ronderna. Världsmästaren har haft flyt i några av partierna. Han slarvade i avslutningen mot Viktor Laznicka men kom undan bestraffning:

Magnus Carlsen – Viktor Laznicka 
Vit drar

Vit vinner behändigt efter 43.Da4, men ...
43.Sxa6? Txa6?
Efter 43...Tb6! 44.Tc8 spelar svart inte 44...Txb4+? utan 44...Kxa6! med trolig remi.
44.Tc8 uppg.

Carlsen har inte fått spelet att lyfta men det räcker nog för att bli världsmästare även i snabbschack. 

Bland åskådarna finns Vladimir Kramnik och han ska minsann vara med i blixt-VM söndag–måndag. Han intervjuades i en rondpaus och förklarade då att han är i Moskva av andra orsaker än schack, han är numera engagerad i olika IT-projekt. Han är bland annat sysselsatt med att utveckla IT-system i svallvågorna efter Alpha Zero. Dessutom är han tränare för en grupp indiska juniorer. Det lät som om han råkat upptäcka att det spelades ett blixt-VM när han ”ändå är i Moskva”. Det är ungefär ett år sedan han avslutade sin professionella schackspelarkarriär, men det är svårt att tänka sig honom som en bifigur i blixt-VM.

Resultat
Öppen klass
Damklassen

Partier 
Öppen klass
Damklassen

* * * * *

Johan Furhoff hade Sergej Volkov i gungning. Foto: Lars O A Hedlund 

Rilton Cup. Som redaktör för Tidskrift för Schack några år var jag mycket glad när Johan Furhoff åtog sig att skriva Rilton-referatet i TfS 1/2007. Då blev Rudyard Kipling en av huvudfigurerna.

Som spelare förknippar jag Johan med gambitar och sambaschack, men i första ronden var det ett ganska solitt förlopp när han mötte tvåfaldige Riltonvinnaren Sergej Volkov, rankad tvåa efter Dmitrij Kollars i årets upplaga av Rilton Cup. Och ryssen ska vara tacksam att han kom undan med remi.

Johan Furhoff – Sergej Volkov 
Vit drar

I partiet följde 39.Ke2 Kf8 40.c6 bxc6 41.bxc6 Ta8 42.Kd3 Ke7 43.Kc4 Kd6 44.Kb5 Tb8+ 45.Ka4 Kc7 46.Kxa3 remi. Vinsten var där med 39.b6!, till exempel 39...Ta8 40.c6 bxc6 41.Txa3! Tb8 42.Tb3 och a-bonden rusar fram och ordnar vinsten.

Resultat
Partier

* * * * *

Kim Nygren finns med i tätgruppen i Karlstad Open. Foto: Lars O A Hedlund 

Karlstad Open. Efter första dagens tre ronder är fyra spelare i topp på 3 poäng: Simon Silseth, Simon Rosberg, Kim Nygren och Juri Krupenski.

Björn Särén fanns med bland åskådarna och rapporterar:

Här kommer ett bidrag från rond 3, full betänketid. Det är trollkarlen från Örebro som är i farten.

Kim Nygren – Johan Wiklund 
Vit drar

18.Txh7! Kxh7 19.Df7+ Kh8 20.Dxe8+ Kg7


Kim tittade på lite olika möjligheter, 21.Ld3, 21.Lxc4 och 21.Lh6+, men underskattade rensningen av första raden och spelade därför det säkra 21.Le2. Här vinner 21.Ld3!, till exempel 21...cxd3 22.Lh6+ Kxh6 23.Dh8+ Kg5 24.Df6+ Kh6 25.Kd2 och tornet kan ta sikte på h1. Nu vann vit i alla fall så småningom.

Resultat

* * * * *

Øbro Nytår. Det skulle vara skoj att ta sig över till Skakforeningen Øbro de närmaste dagarna, inte bara för att följa deras traditionella nyårsturnering utan också för att studera den nyrenoverade klubblokalen på Rosenvængets Alle. Men på måndag bär det i väg till Irland och det är en hel del som ska ordnas innan dess. Det blir till att följa de många nyårsturneringara med ett öga. (Tipsa gärna om du ser en intressant partiställning från någon av nyårsturneringarna.)

Jonny Hector är en av inventarierna i den här turneringen och han är på plats även den här gången. Han hade svart i första ronden och verkade gå i Alpha Zeros fotspår: 1.c4 e5 2.g3 h5 3.e4 h4. Tja, vad säger man? Motståndaren kom med en försenad julklapp i den här ställningen (som även utan ett tomteagerande är bra för svart):

Michael Tandrup – Jonny Hector 
Vit drar

16.g4?
Så blir det ett avgörande på h-linjen i alla fall.
16...Dxh4 17.Dxh4 Txh4 18.0-0-0 Se2+ 19.Kd2 Sf4 20.Lg2 Sxg2


21.uppg.

Resultat
Partier

torsdag 26 december 2019

Snabbschacks-VM i Moskva – dag 1


Magnus Carlsen besegrade Azamat Utegaliyev från Kazakstan i rond 1. Foto: Fide.com 

Det verkade som om Magnus Carlsen satte tonen i första ronden, men det var inte alltid en ren klang i fortsättningen den första dagen. Världsmästaren menade att han hade problem i svartpartierna mot Hrant Melkumyan och Rauf Mamedov, och att tornslutspelet mot Boris Savtjenko var remi. Men i dessa tre partier noterade Carlsen två remier och vinst mot Savtjenko. Han tyckte att det hade varit en bra dag och det blev 4 poäng.

Upptakten var alltså lysande:

Magnus Carlsen – Azamat Utegaliyev 
Vit drar

19.f5!! exf5 20.Lc7 Dc8
Eller 20...Dd7 21.Tae1+ Se4 22.Txe4+! fxe4 23.Txf7 Dxf7 24.Lxf7+ Kxf7 25.Df4+ Kg8 26.Dxe4 med avgörande fördel för vit.
21.Dd6!


Svarts kung kan inte röra en fena och svarts tunga pjäser har åskådarplatser på ståplats kortsida.
21...Se4 22.Tae1 Dd7


23.Txe4+! fxe4 24.Lxf7+ Dxf7 25.Txf7 Kxf7 26.Dd7+ uppg.
Till exempel 26...Kf8 27.Ld6+ Kg8 28.De6 matt.

I kommentatorstudion utnämndes Ilia Smirin till dagens hjälte. Han öppnade med fyra raka vinster och sedan blev det remi mot Maxime Vachier-Lagrave. Med 4,5 poäng delar Smirin ledningen efter första dagens fem ronder med Jan-Krzysztof Duda, Leinier Dominguez, Rauf Mamedov och Wang Hao. Dominguez väg till tätkvintetten gick via en spektakulär vinst mot Anish Giri i rond 5:

Leinier Dominguez – Anish Giri 
Vit drar

27.Txf5!? gxf5
Giri missade en studieartad motstöt: 27...Txa2!!. Då faller 28.Kxa2 på 28...gxf5 29.Dxf5 Ta8+ 30.Kb1

analys

30...e4! (långa diagonalen ska öppnas) 31.Lxe4 Ta1+! 32.Kxa1 Da3+ 33.Kb1 Dxb2 matt. Vits bästa chans är i stället 28.Tf8+ Txf8 29.Kxa2 Tf4 30.Dxg6 e4! 31.Tg1 (31.Lxe4 Dd4) 31...Tf7 32.Lxe4 Dd4 men då har svart klar fördel.
28.Dxf5 Tc7 29.Tf1


29...Lf8
Efter 29...e4 30.Lxe4 Lf8 31.Dg6+ Kh8 32.Tg1 får svart offra damen på g1 men det räddar honom knappast.
30.Dg6+ Kh8 31.Dh5+ Kg8


32.Dg6+
Ännu hårdare är 32.Lf5 Dxd5 33.Dg6+ Kh8 34.Le6.
32...Kh8
Eller 32...Tg7 33.De6+ Kh8 34.Dh6+ Kg8 35.Lf5 och vit vinner.
33.Tg1 Dxg1+
Enda sättet att förlänga kampen.
34.Dxg1 Lh6 35.Lc4 Tg8 36.Db6 Td7 37.Lb5 Tdg7 38.a4 Tg6 39.Ld3 Tf6 40.Dxb7 Lg7 41.Db4 Tf4 42.Dxd6 Txh4 43.De7 Th1+ 44.Ka2 e4 45.Dxe4 Th2 46.Lc2 Tc8 47.Kb1


Nu får svart sätta sitt sista hopp till att löparen och kungen kan stoppa de fyra fribönderna, men det är ett hopplöst projekt.
47...Tcxc2 48.Dxc2 Txc2 49.Kxc2 Kg8 50.Kd3 Kf8 51.a5 Le5 52.Kc4 Ke7 53.a6 Lb8 54.Kc5 Kd7 55.Kb6


55...uppg.

Det blev ingen höjdardag för svensktrion.

Resultat
Öppen klass
Damklassen

Partier
Öppen klass
Damklassen