torsdag 10 januari 2019

De bästa partierna genom tiderna

Gösta Stoltz mot Alexander Kotov i Groningen 1946. 

I höstas publicerades en artikel på chess.com under rubriken ”The Best Chess Games Of All Time”. Listan omfattar tio partier och toppas av Kasparov–Topalov, Wijk aan Zee 1999. I artikeln anges 75 partier som kom i fråga – med möjlighet att dra igenom dem – och inget av dem har svensk anknytning.

Det kom invändningar mot rangordningen och andra partier fördes på tal. Ruslan Ponomariov twittrade om sitt val: ”Mitt favoritparti finns inte med på listan. Det är faktiskt Spielmann–Stoltz, 1930.” Det handlar om femte matchpartiet i Stockholm 1930 och det var Gösta Stoltz som vann partiet.

* * * * *

TOMAS BLOM:
Några läsare har låtit höra av sig angående min beskrivning av Kungshallen, spelplatsen för interzonturneringen i Stockholm 1962 (se bloggen den 8 januari). De menar att jag gav en alltför negativ bild av stället. Påståendet att det rörde sig om "en halvmörk och ruffig utställningslokal på dekis en trappa ner … Ett lugubert ställe utan fönster, lågt i tak, ett slags långsmal förvuxen källare" var en grov överdrift. Så illa kunde det inte ha varit.

Det var värre, jag nämnde ju inte pelarna. Fotografiet nedan är visserligen från 1952, men jag kan försäkra att någon upprustning inte hade skett sedan dess. Tänk bort spisarna och damerna, ersätt dem med schackbräden och världens starkaste schackspelare. Just så såg det ut under interzonturneringen.

Foto Jan Ehnemark/Stockholmskällan.