måndag 21 januari 2019

Spasskij mot Larsen i Stockholm 1969

Packat med åskådare när världsmästaren Boris Spasskij mötte Bent Larsen (med ryggen mot kameran) på Stadsmuseets gård. Foto: Göran H Fredriksson/Stockholmskällan

I samband med junior-VM i Stockholm 1969 uppvisningsspelade Boris Spasskij och Bent Larsen på Stadsmuseets gård. Bakgrunden till den duellen återges i min bok När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie. Tanken var att Spasskij skulle besöka Stockholm året innan på hemresan efter kandidatsemifinalen mot Larsen i Malmö sommaren 1968.
Boris Spasskij återvände brådstörtat hem till Moskva när matchen var slut. Det löfte han hade gett Bo Teddy Ladberg om uppvisningsspel i Stockholm på hemvägen infriades inte. Ladberg kontaktade sovjetiska ambassaden men där hade man inte någon förklaring till varför Spasskij hade haft så bråttom hem. Fem av Stockholms starkaste spelare hade säkert sett fram emot en dust med VM-kandidaten tisdagen den 23 juli 1968. Det blev ingenting med det.
Finns det någon som vet vilka fem som skulle ha spelat mot Spasskij? Nästa år kom han alltså till Stockholm efter ännu en framstöt från Bo Teddy Ladberg. Få personer har gjort så mycket för svenskt schack som Ladberg. Här ännu ett avsnitt ur boken apropå honom:
Han såg till att Stockholms och Sveriges Schackförbund fick mysiga nyrenoverade lokaler på Hornsgatan året därpå. De invigdes i samband med junior-VM 1969, ett mästerskap som förlades till Stockholm på hans initiativ. I samband med JVM spelade Spasskij och Larsen ett uppvisningsparti på Stadsgården vid Slussen, deras första möte efter duellen i Malmö. Det var snabbschack med stora pjäser och Spasskij segrade åter. Det var hans första utlandsresa efter att ha blivit världsmästare.
Och då är vi tillbaka till bilden ovan. Enligt DN fanns det uppemot 3 000 åskådare på plats. Finns det något schackevenemang i Sverige som samlat en större publik? Först spelades ett halvtimmesparti och det finns återgivet i TfS 7/1969. Spasskij hade vit och vann. På allmän begäran blev det också ett blixtparti med Larsen bakom de vita pjäserna. Bilden är tagen under det senare partiet. Det skymtar en funktionär vid ett bord vid sidan om det stora brädet och det var han som skötte schackuret för spelarnas räkning. Larsen vann blixtpartiet på tid.

Under besöket i Stockholm spelade de också ett tv-parti (remi) och det tv-sändes senare det året, och partiet publicerades i TfS 1/1970 med de båda kombattanternas kommentarer.

* * * * *

Nils Grandelius får chansen att möta spelare ur världseliten i Gibraltar. Foto: Niki Riga 

Imorgon återupptas spelet i Wijk aan Zee och då konkurrerar Gibraltar Chess Festival om uppmärksamheten. Där finns flera spelare ur världseliten med Maxime Vachier-Lagrave i spetsen. Nils Grandelius är rankad på tjugonde plats. Övriga svenska spelare i huvudgruppen är familjen Cramling-Bellon och Erik Hedman. Av dem får Erik det tuffaste motståndet i rond 1: han möter ryssen Vladislav Artemijev (elo 2709).

Lottning rond 1