Jan Nepomnjasjtjij har aldrig förlorat ett långparti
mot Magnus Carlsen. Foto: Alina L'Ami
Vi har i mitt tycke en ny världsetta i rankningen av kommentatorerna: Peter Leko. Hans framträdande i kommentatorstudion är den här gången begränsad i tid eftersom han är i Wijk aan Zee i första hand som sekundant till 14-årige Vincent Keymer, en av dem som sätter färg på Challengers med sina friska satsningar.
Leko har Kunskapen och Erfarenheten och förmågan att förmedla detta på ett utmärkt sätt. Han gör historiska återblickar och kommer med intressanta utvikningar. Trots att han inte spelar särskilt aktivt längre håller han sig uppdaterad i öppningsteorin. I första rondens parti Shankland–Mamedjarov spelades 1.e4 e5 2.Sf3 Sf6 3.Sxe5 d6 4.Sf3 Sxe4 5.Ld3. Lawrence Trent frågade Leko om löpardraget kunde betraktas som en ny idé mot Ryskt. Leko log och berättade att han hade spelat 5.Ld3 i ett teoretiskt värdefullt parti mot Leinier Dominguez för sex år sedan. Sedan redogjorde han för idéerna i denna variant på ett mycket pedagogiskt sätt.
Jag uppskattar mycket Saint Louis-trion Yasser Seirawan, Jen Shahade och Maurice Ashley. Där handlar det framför allt om ett samspelt lag. Peter Svidler och Jan Gustafsson kommer gärna med utvikningar men ibland bli det för mycket av det goda. Dessa stjärnor har det gemensamt att de inte maler på med enbart drag och varianter. Det krävs mycket mer för att hålla intresset vid liv timme efter timme. Peter Leko – du är bäst!
Efter Magnus Carlsens kvalitetsoffer i de två första ronderna kan man spekulera om Alpha Zero har börjat påverka stormästarnas benägenhet att offra material för fördelar på sikt. Leko menade att Carlsen säkert är inställd på att spela annorlunda i Wijk aan Zee än i VM-matchen, att han är beredd att ta större risker. Efteråt förklarade Carlsen att han hade kollat på kvalitetsoffret mot Jan Nepomnjasjtjij tidigare och att han hade ett minne av att det var ”spelbart”. Nepo å sin sida spelade så snabbt att man kunde misstänka att allt fanns med i hans prepp. Carlsen fick frågan om det inte kändes lite kymigt att motståndaren spelade så snabbt. ”Jo, men han bluffade kanske lite.”
Det blev remi och när partiet var slut hade Nepo lika mycket tid på klockan som när det började. Båda verkade nöjda efteråt. Nepo jämförde med Ding Lirens svit utan förlust på hundra partier och förklarade förnöjt: ”I år har jag två partier utan förlust.” Nepo har för övrigt aldrig förlorat mot Carlsen i ett långparti, ryssen har +4 i de mötena.
Anish Giri reste sig efter gårdagens knock out. Det var tydligt att Vladimir Kramnik hade blodvittring, men när Giri erbjöd ett kvalitetsoffer gjorde Kramnik misstaget att inte slå till. Det var Giri som drog sig segrande ur komplikationerna.
Vladimir Kramnik – Anish Giri
Vit drar
I stället för att slå på a8 spelade Kramnik 22.g3?. Enligt datorn står valet då mellan 22...Tc8 och 22...cxd4, men Giri valde 22...fxg3. Hela partiet.
Giri har tidigare tjänstgjort som sekundant till Kramnik och det var enligt Leko något som gjorde att Giri närmade sig Kramnik i spelstyrka. Leko var själv sekundant till Kramnik i VM-matchen mot Vishy Anand i Bonn 2008, och Leko berättade om sina erfarenheter av det. Den mannen har verkligen varit med i hetluften.
Jorden van Foreest spelar för första gången i toppgruppen och kunde glädjas åt sin första vinst i det sällskapet. Det gick ut över Jan-Krzysztof Duda. I rondens sista parti fick Sam Shankland nöja sig med remi mot Richard Rapport efter sju timmars spel. Det var ett slutspel där Nalimovs slutspelsbas signalerade vinst för Shankland ett par gånger. Amerikanen var märkbart besviken efter partiet.
Santosh Vidit och Ding Liren i efteranalys med Yasser Seirawan vid sidan om. Foto: Alina L'Ami
Partierna
Spelarintervjuer
Rond 2 (söndag kl. 13.30)
Magnus Carlsen – Jan Nepomnjasjtjij remi
Vladimir Kramnik – Anish Giri 0-1
Sjachrijar Mamedjarov – Tejmur Radjabov remi
Richard Rapport – Sam Shankland remi
Vishy Anand – Vladimir Fedosejev remi
Jan-Krzysztof Duda – Jorden van Foreest 0-1
Ding Liren – Santosh Vidit remi
Ställningen efter två ronder:
Jan Nepomnjasjtjij och Vishy Anand 1,5; Magnus Carlsen, Tejmur Radjabov, Sjachrijar Mamedjarov, Ding Liren, Santosh Vidit, Anish Giri, Jorden van Foreest, Richard Rapport och Sam Shankland 1; Vladimir Kramnik och Jan-Krzysztof Duda 0,5 poäng.
Rond 3 (måndag kl. 13.30)
Santosh Vidit – Magnus Carlsen
Jorden van Foreest – Ding Liren
Vladimir Fedosejev – Jan-Krzysztof Duda
Sam Shankland – Vishy Anand
Tejmur Radjabov – Richard Rapport
Anish Giri – Sjachrijar Mamedjarov
Jan Nepomnjasjtjij – Vladimir Kramnik
* * * * *
Elitserien – rond 6
Vi har en haltande tabell där lagen spelat alltifrån fyra till sex matcher, men det kan framhållas att Wasa SK leder trots att laget bara spelat fyra matcher (och vunnit alla). Idag spelades två av de fem matcherna i rond 6. Lunds ASK hakade på Wasa i toppen.
Schack 08 Norrköping – Lunds ASK 3,5–4,5
Eksjö SK – Limhamns SK 4–4
Resultatservice
* * * * *
NORSKA ELITSERIEN
Vålerenga och Nordstrand ställde upp med Nils Grandelius respektive Erik Blomqvist på förstaborden denna helg. Dessa lag ligger etta och två inför slutsammandraget den 8–10 mars. Vålerenga har vunnit sina sex matcher, däribland mötet mot Nordstrand.
I fredags var segersviten i fara. Vålerenga ledde med 3–2 mot Oslo SS, men Aryan Tari satt med en förlustställning mot Sebastian Mihajlov. Då inträffade ett litet mirakel:
Sebastian Mihajlov, Oslo SS – Aryan Tari, Vålerenga
Vit drar
Mihajlov gick i en pattfälla:
50.Txf7? Txg4+! 51.Kf3 Tg5 52.g4 Txg4 remi
Resultat i rond 6:
Vålerenga – Akademisk 4,5–1,5
Espen Lie, Akademisk – Nils Grandelius, Vålerenga remi
Nordstrand – Tromsø 5–1
Benjamin Arvola Notkevich, Tromsø – Erik Blomqvist, Nordstrand remi
SK 1911 – Hell 4,5–1,5
Isak Storme, SK 1911 – Øyvind Andersen Lundeby 0-1
Adrian Söderström, Hell – Noam Aviv Vitenberg 0-1
Resultat och partier
* * * * *
DANSKA ELITSERIEN
En styrkedemonstration från Team Extracon Køge: 8–0 mot Evans. Køge leder före Skanderborg med tre ronder kvar, och de möts i näst sista ronden.
Resultat rond 6:
Team Xtracon Køge – Evans 8–0
Axel Smith, Køge – Kim Skaanning-Pedersen, Evans 1-0
Brønshøj – BMS 4–4
Tobias Valentin Rostgaard, BMS – Tiger Hillarp Persson, Brønshøj 1-0
Nordkalotten – Skanderborg 1–7
Mads Andersen, Skanderborg – Jonny Hector, Nordkalotten 1-0
Resultatservice