Vladislav Artemijev segrade i Gibraltar. Foto: John Saunders
Magnus Carlsen följde sista ronden framför datorskärmen hemmavid och twittrade efter att ha sett följande ställning från slutronden:
David Navara – Hrant Melkumyan
Vit drar
”Mycket intressant slutspel från Gibraltar! Jag tror att vit kommer att använda sig av bondemajoriteten för att skapa en fribonde. Sedan offrar svart löparen på den och ger upp.” Det är en lustighet självfallet baserad på att Sam Shankland gav upp i ett liknande slutspel i Wijk aan Zee. Men Hrant Melkumyan hade inga problem att finna remivägen.
Här var det dags för svart att förbereda ett löparoffer – utan att ge upp:
Vit drar
83.c8S+
Minorförvandlingen antyder en humoristisk ådra.
83...Lxc8 84.Lxc8 b5 85.Lf5 b4 86.Le6 b3 87.Lxb3 Kf8
Och g7-bonden kommer aldrig att överges.
88.Kd6 Ke8 89.Lg8 Kf8 90.Kd7 Kxg8 91.Ke8 Kh8 92.Kf8 patt
Det blev den 20-årige ryssen Vladislav Artemijev som tog hem förstapriset på 25 000 pund. Det var rondstart redan klockan 11 och i segerintervjun i kommentatorstudion berättade Artemijev att han steg upp klockan 9 och valde bort morronförberedelser till förmån för en stadig frukost. Han beskrev motståndaren Yu Yangyi som en offensivt lagd spelare och att han därför valde att försvara sig med Caro-Kann. Han neutraliserade Yangyis aggressiva partianläggning. I ett läge där Artemijev stod bättre och kände sig rätt säker på att inte förlora växlade han upp till att spela på vinst för att slippa ett eventuellt särspel mot någon av förföljarna. Artemijev vann sedan säkert.
Artemijev är rankad på femte plats på världsrankningen i blixt och det skulle inte förvåna om han snart är uppe i samma höjder i klassiskt schack. Han har övertygat med säkert spel i Gibraltar och han har inte någon överdriven respekt för världseliten. I kommentatorstudion visade han också en behaglig ödmjukhet. För hans del väntar närmast Aeroflot-turneringen i Moskva. Det ska bli intressant att följa hans fortsatta utveckling.
Ännu mer överraskande var den 19-årige indiern Murali Karthikeyan på odelad andraplats. De blev 20 000 pund till honom, en prisssumma som han inte varit i närheten förut. I sista ronden slog han Maxime Vachier-Lagrave.
Nils Grandelius avslutade en strålande turnering med en säker remi mot Hikaru Nakamura. Det blev en fin sjundeplats och 12,6 poäng in på elo-kontot.
I en turnering med tio ronder kan man klara en titelinteckning i nionde eller tionde ronden. Erik Hedman klarade IM-normen i nionde ronden och det påverkades inte av förlusten mot Antoaneta Stefanova i sista ronden. Martin Lokander har intervjuat den nye internationelle mästaren.
Kinesiskan Tan Zhangyi tog hem dampriset på 15 000 pund. Pia Cramling hade en teoretisk chans att upprepa fjolårets triumf, då hon håvade in storkovan, men inte ens en vinst i sista ronden hade räckt. Och nu blev det inte ens remi efter en rejäl miss i sista draget:
Pia Cramling – Daniil Yuffa
Vit drar
33.Te2?? Tf1 matt
Svenska spelarnas poängplockning:
Nils Grandelius 7; Pia Cramling och Juan Bellon 5,5; Erik Hedman 5; Anna Cramling-Bellon 2,5 poäng.
Det blev små elo-förluster för Pia och Anna medan övriga tre gick plus.
Resultatservice
Partierna