lördag 15 juli 2017

Sverigemästarklassen – rond 9

Sverigemästaren Hans Tikkanen. Foto: Lars O A Hedlund

De båda förföljarna Nils Grandelius och Tiger Hillarp Persson vann sina partier men Hans Tikkanen ordnade en stensäker remi och höll undan och blev Sverigemästare. Det är den korta versionen.

Det finns kritiska ställningar men också kritiska klockslag. I Sverigemästarklassen startade slutronden klockan 11 medan grupperna intill började klockan 14. Det var en pratsam start klockan två. Där satte Rauan Sagit bort en pjäs och motståndaren Nils Grandelius hade en förklaring: ”Han hade inte gjort det misstaget om det varit tyst i lokalen.”

Nils Grandelius – Rauan Sagit 
Svart drarEfter 31...Txd1 32.Txd1 Tb8 33.Td4 Lh3 har svart goda remichanser. I partiet spelades i stället 31...Tb7?? 32.Kg3 uppg. Om löparen backar till c6 finns ju gaffeln 33.Se7+. Det var inte överhängande tidsnöd.

Tiger Hillarp Persson vann en miniatyr mot tidigare skadeskjutna Jonny Hector. Fjolårsmästaren Erik Blomqvist missade också grovt. Det var en sådan rond.

Erik Blomqvist – Emanuel Berg 
Vit drarI kommentatorstudion kollade man på 22.Td1 0-0-0 23.Kf1 och det hänger på a7. Som Stellan Brynell visade faller 23...Tdg8? på 24.Txd7! där det ju inte går att slå tillbaka för 25.Lxc6+. I stället följde:
22.Dxg4??
Erik var inriktad på 22...Dxa1+ med lika spel. Han hade helt enkelt missat ...
22...Dxe3+... och vit är försvarslös.
23.Kd1 Dd3+ 24.uppg.
Till exempel 24.Kc1 Dc3+ 25.Kb1 Lf6 eller 24.Ke1 Dc3+ 25.Ke2 Dc2+ 26.Ke3 Dxf2+ 27.Kd3 Td8 och vits kung kommer inte undan.

Hans Tikkanens SM-titel är välförtjänt. Det är inte något som får honom att vilja bli mer aktiv vid schackbrädet. Hans förklarade att han inte har någon ny turnering inplanerad. Kanske blir det Cellavision Chess Cup, kanske inte. Han tycks ha en mycket avspänd inställning till schackspelandet och det kan kanske gälla som ett framgångsrecept signerat av en snart utexaminerad psykolog.

Rond 9
Jonathan Westerberg – Hans Tikkanen remi 
Tiger Hillarp Persson – Jonny Hector 1-0 
Nils Grandelius – Rauan Sagit 1-0 
Martin Jogstad – Axel Smith 0-1 
Erik Blomqvist – Emanuel Berg 0-1

Partierna genomspelbara
Resultatservice
Direktsändningen rond 9

* * * * *

Jung Min Seo är klar för Sverigemästarklassen i Ronneby nästa år. Foto: Lars O A Hedlund

Jung Min Seo är svensk juniormästare, det står klart redan före morgondagens slutrond. Han har 2 poängs marginal till Tom Rydström och Kaan Kücüksari. Med JSM-titeln följer en inbjudan till Sverigemästarklassen nästa år.

Den som ligger bäst till för att ta en plats i nästa års Sverigemästarklass från Mästarelit-gruppen är Oskar von Bahr, som leder efter åtta ronder på 6 poäng.

I veteranklasserna leder Luis Couso (50+) och Nils-Åke Malmdin (65+), båda på 7 poäng.

Partierna genomspelbara
Resultatservice

* * * * *

I Fides GP-turnering i Genève remiserade sig Tejmur Radjabov in på förstaplatsen. Mer om det imorgon.

Partierna genomspelbara
Poängställningen