måndag 24 juli 2017

Xtracon Chess Open i Helsingör – rond 4

8-årige Aksel Bu Kvaløy, en av flera unga norska spelare som tar för sig i Helsingör. Foto: Sigfred Haubro

Svensktrion i Damgaardsalen motades bort från fullpoängarnas skara. Tiger Hillarp Persson spelade en kampremi med Jon Ludvig Hammer – ett parti som Tiger sedan visade i kommentatorrummet – medan Jonny Hector och Christian Jepson förlorade mot Ivan Saric respektive Ivan Sokolov. Nu är det sju spelare i topp på 4 poäng.

Nigel Short menade att han snubblat sig fram till 3 av 3 och det fanns tydligen ett litet frågetecken om han alls skulle vara med i turneringen. Det var tal om sjukskrivning. I fjärde ronden bröts hans vinstrad av en fransk IM, Axel Delorme, som lyckades hålla remi. Mera besynnerlig var Alexander Motyljevs remi i en fullständigt oklar ställning:

Alexander Motyljev – Johan-Sebastian Christiansen
Slutställningen med svart vid draget


Johan-Sebastian Christiansen offrade pjäs för angrepp och planerade säkert att trycka på c-linjen. Svart har onekligen spel för pjäsen men vit har goda försvarsresurser. Nog kunde man förvänta sig att den femterankade stormästaren skulle testa den unge norrmannen ...

Nordenmästaren Johann Hjartarsons dagsverke kan också räknas in i kategorin besynnerliga remier och även här var det en ung norrman på andra sidan brädet.

Johann Hjartarson – Mads Vestby-Ellingsen 
Vit drar


57.Lxg6?
”Felräkning i banken”, för att citera en vanlig kommentar vid schackborden på studentkaféet Aten i Lund kring 1970. Hjartarson skulle i stället ha låtit kungen kila över och ta hand om a5-bonden med lätt vinst.
57...Kxg6 58.Ke5 Kg5 59.Kd6 Kxg4 60.Kc6 Kf5 61.Kb6 Ke6 62.Kxa5 remi 


Tilläggas kan att 8-årige norrmannen Aksel Bu Kvaløy, som inledde med att besegra en betydligt högre rankad tysk, nu har 2 poäng. Han är kanske starkare än vad Magnus Carlsen var i den åldern. Det är som vanligt mycket Norge i Helsingör.

Direktsändningen från rond 4
Partierna genomspelbara
Turneringstabell

* * * * *

I Pardubice rond 4 missade Ralf Åkesson ett lömskt hot.

Vojtech Plat – Ralf Åkesson 
Svart drar


Efter exempelvis 78...Td6+ 79.Ke7 Tc6 bör svart ha goda remichanser.
78...Tc2? 79.Sd7
Ouch. Det hotar 80.Sf8+ med matt och i andra hand slag på e5 med bondevinst och ett vunnet tornslutspel.


79...Tc8
79...Lc7 parerar de nämnda hoten men skapar ett nytt efter 80.Ke7! Tc6 81.Sf8+ Kh6 (81...Kg7 82.Se6+) 82.Kd7 med pjäsvinst. Och 79...Tc6+ 80.Kd5 löser inte heller problemen.
80.Sxe5+ fxe5 81.Kxe5 uppg.

Nu är andrerankade indiern Abhijeet Gupta ensam i topp på 4 poäng. Ett tjugotal spelare har 3,5 poäng, däribland Jonathan Westerberg. I grupp B finns Stefan Hörbing med i ledarkvartetten på 4 poäng.

Partierna genomspelbara
Resultatservice
Svenskarnas resultat i Pardubice (turnering A och B)

* * * * *

SITGES. Sergej Volkov, en av dem som har kvalificerat sig till ryska superfinalen, finns med i klungan på 3 poäng efter tre ronder. I nästa månad ska han spela med i Cellavision Chess Cup i Lund. Fem spelare i svenska truppen är 1 poäng efter tätgruppen. Partier och resultat.

PRAG. Martin Lokander har dragit iväg till en bergerturnering i Prag där även Lars Dock, Joel Hogeman och Staffan Thomasson finns med bland de tio deltagarna. Martin spelade remi med topprankade GM Sergej Kasparov i rond 3 och står på 2 poäng. Andrerankade Tomas Vojta leder på 2,5 poäng. Resultatservice.