söndag 30 juli 2017

Xtracon Chess Open i Helsingör – rond 10

Baadur Jobava, populär vinnare av Xtracon Chess Open. Foto: xtraconchessopen.dk

Publikfavoriten segrade. Den historien fick ett lyckligt slut. Efter att ha kämpat friskt i nio ronder nöjde sig Baadur Jobava med en snabb remi i sista ronden mot Ivan Saric. Sedan kunde Baadur ansluta sig till åskådarna och efter hand räkna in huvudkonkurrenternas remier. Jag glädjer mig åt utgången av turneringen. Tyvärr hade jag inte möjlighet att vara där och fira triumfen.

Johann Hjartarson blev till sin egen stora överraskning Nordenmästare i Växjö och kvalificerade sig till världscupen – succé – men i Helsingör hade han inte tillnärmelsevis lika mycket att glädjas åt. Hans ställning mot norske junioren Kristian Stuvik Holm i sista ronden rasade ihop och det kunde ha tagit slut i den här ställningen:

Johann Hjartarson – Kristian Stuvik Holm 
Svart drar


Det vimlade av trötthetsfel i sista ronden, som här. Efter 25...Lg1+! är uppgivet rimligt med tanke på alternativet 26.Kg2 Dh2+ 27.Kf3 Dh1+ 28.Kf4 Lh2+ 29.Kf5 Td5+ 30.Dxd5 Dxd5 matt. Det följde i stället 25...Le5+ och i partifortsättningen fick KSH vinna partiet ett par gånger till.

Jonny Hector var nere i en dalgång vid sommarens SM i Stockholm men på hemmaplan i Helsingör var han tillbaka på en anständig nivå. Med 7,5 poäng på artonde plats blev hans bäste svensk. Det blev ett slut i dur:

Jonny Hector – Julian Kramer 
Vit drar


20.g4!
En öppen h-linjen betyder svarts undergång vilket också visar sig i partifortsättningen.
20...Dc4 21.e5 hxg5
Inte 21...dxe5 22.Txd8+ med damvinst.
22.exf6 gxf6 23.hxg5 Kg7


24.f5
Han håller på att blottlägga svarts kung.
24...e5 25.gxf6+ Lxf6 26.g5 Lxg5


27.f6+ Kf8
Om svart slår på f6 kan vit göra en avdragsschack med damvinst. Men alternativet är lika hopplöst.
28.Th3
Med matt eller damvinst.
28...Dxe2 29.Th8 matt
Hamlet: ”Vad övrigt är, är tystnad.”

Direktsändningen från rond 10
Partierna genomspelbara
Resultatservice

Det blir mer sommardrama i Helsingör. Efter Xtracon Chess Cup väntar The Shakespeare Festival på Kronborg Slot med start på tisdag. Den muntre Jobava efterträds av den dystre Hamlet. Jag hoppas kunna åka över och blanda mig med vålnaden och dödgrävare, hovnarrar och budbärare, kung och drottning och teaterintresserade i gemen.

* * * * *

SITGES. Det var inte mycket att glädjas åt ur svensk synvinkel i sista ronden. Peruanen Jorge Cori segrade i stor stil och Kent Ängskog blev bäst svensk. Han kom på 22:a plats med 6 poäng. Partier och resultat.

ROSTOCK. Slutronden i Rostock Open påverkade inte ställningen i toppen: René Stern vann turneringen närmast före grannen Stellan. Resultatservice.