onsdag 12 juli 2017

Sverigemästarklassen – rond 6

Hans Tikkanen är i delad ledning. Foto: Lars O A Hedlund

Emanuel Berg tog initiativet mot Nils Grandelius men de höll sig hela tiden inom remigränsen. Med tre ronder kvar kan halva startfältet känna guldvittring. Nils, Tiger Hillarp Persson och Hans Tikkanen leder på 4 poäng, en halv före Axel Smith och Emanuel. Det lär bli svårt för Erik Blomqvist och Jonathan Westerberg på 3 poäng att komma ikapp.

I kommentatorstudion fick grannen Stellan till en variant som fick honom att glittra. När Tiger slog sig ner sidan om Stellan för att visa sin vinst fick kommentatorn inte chansen att briljera med sin upptäckt. Det var gamla nyheter.

Martin Jogstad – Tiger Hillarp Persson
Vit drar


I partiet spelades 47.Se5 f6 och så vidare. Den svarta springarens cirkuskonster visas efter 47.Kd5 Td6+ 48.Kc4 Se3+ 49.Kc3

analys

Grannlåten i fråga hade Tiger sett under partiet och det var han som visade varianten istället för Stellan: ”Här försöker man briljera men det var ju meningslöst.”
49...Txd3+! 50.Kxd3 Sg4!


Med h-bondens hjälp kan svart gaffla till sig vits torn.

I partifortsättningen tilläts Tiger sätta matt. På något sätt tycker jag att det är sympatiskt att ibland låta motståndaren sätta matt i stället för att ge upp draget innan. På samma sätt tillät Rauan Sagit motståndaren Erik Blomqvist att sätta matt. Fjolårsmästaren lyckades alltså äntligen vinna ett parti.

Rond 6
Axel Smith – Jonathan Westerberg remi 
Jonny Hector – Hans Tikkanen 0-1 
Rauan Sagit – Erik Blomqvist 0-1 
Emanuel Berg – Nils Grandelius remi 
Martin Jogstad – Tiger Hillarp Persson 0-1

Partierna genomspelbara
Resultatservice
Direktsändningen rond 6

Rond 7 (torsdag kl 15)
Jonathan Westerberg – Emanuel Berg 
Tiger Hillarp Persson – Axel Smith 
Nils Grandelius – Jonny Hector 
Hans Tikkanen – Rauan Sagit 
Erik Blomqvist – Martin Jogstad

* * * * *

Fides GP-turnering i Genève – rond 6

Levon Aronian förlorade mot Pentala Harikrishna. Foto: worldchess.com

Efter triumfen i Stavanger för en månad sedan framstod Levon Aronian som schackvärldens hetaste spelare. Det har blivit si och så med uppföljningen i Genève. Idag förlorade han mot Pentala Harikrishna, som efter sex ronder delar ledningen med Alexander Grisjtjuk och Tejmur Radjabov.

Partierna genomspelbara
Poängställningen