söndag 16 juli 2017

SM i Stockholm – sista dagen

Oskar von Bahr – klar för Sverigemästarklassen 2018. Foto: Lars O A Hedlund

Ralf Åkesson hade fördel mot Jan Johansson medan Oskar von Bahr var illa ute mot Simon Rosberg. Då såg det ut som om Ralf skulle bryta förbannelsen, andraplatser i Mästarelit, och återgå till Sverigemästarklassen eller SM-gruppen som den hette när han var med och spelade om SM-titeln. Oskar ledde med en halva inför sista ronden och eftersom han vunnit det inbördes mötet mot Ralf behövde han en remi för att säkra förstaplatsen. Medan Ralf vann sitt tornslutspel fick Oskar chansen att rädda den remi han behövde för att kvalificera sig till Sverigemästarklassen i Ronneby nästa sommar. Det krävdes alltså särskiljning. Härnäst väntar en öppen turnering i Sitges, Spanien, för Oskars del. Den turneringen startar på lördag.

Jung Min Seo hade som bekant säkrat JSM-titeln redan före slutronden och frågan var om han skulle kunna uppbringa den koncentration som krävdes för att fullfölja turneringen i god stil. Hans avslutande parti mot Axel Berglind bjöd på intressanta förvecklingar som bäst behärskades av den nye juniormästaren. Marginalen till tvåan Kaan Kücüksari blev 2 poäng.

Nils-Åke Malmdin infriade favoritskapet i veteranklassen 65+ medan Luis Couso segrade med 1,5 poängs marginal till närmaste konkurrenter i 50+. I kommentatorstudion avslöjade Luis att han hade haft god hjälp av en coach under turneringen. Varje morgon hade fick han öppningstips och uppmuntran från Lars Karlsson. Det viktigaste partiet var vinsten mot topprankade Dan Cramling i rond 5. Som Luis förklarade blev han historisk genom att vara den förste som vann den nya klassen 50+ och det dessutom utan att vara 50. Men han rundar femtio om två månader så hans deltagande var helt reglementsenligt. Tvådragsremin i sista ronden var också regelrätt. Det var bara i Sverigemästarklassen som man inte fick bjuda remi förrän efter fyrtio drag.

Och vad är skillnaden mellan att delta i SM-gruppen, som han prövade på i Göteborg 2004, och att spela i veteranklassen? Luis menade att öppningsförberedelserna inte är lika djupa i veteranklassen och att det inte sällan förekommer trötthetsfel där i tredje och fjärde speltimmen. "Vi är ju inte längre några ungtuppar." Det är något som många av oss i veteranklassen säkert kan skriva under på.

Partierna genomspelbara
Resultatservice
Direktsändningen sista dagen


Luis Couso, vinnare av veteranklassen 50+. Foto: Lars O A Hedlund


Nils-Åke Malmdin, vinnare av veteranklassen 65+. Foto: Lars O A Hedlund


Jung Min Seo, vinnare av junior-SM. Foto: Lars O A Hedlund


Leo Crevatin, vinnare av kadett-SM. Foto: Lars O A Hedlund


Gustav Törngren, vinnare av minior-SM. Foto: Lars O A Hedlund


Adrian Söderström, vinnare av knatte-SM. Foto: Lars O A Hedlund