tisdag 4 juli 2017

Ryska högsta ligan i Sotji

Vadim Zvjaginsev finns med i tätgruppen i Sotji efter tre ronder. Foto: Amruta Mokal

SM i Stockholm inleds på fredag och vem ska svara för den schackliga underhållningen fram till dess? Ryska högsta ligan är ett bra bud. När vi inte går ut och tar för oss av den flyktiga sommaren kan vi ta en titt på partierna från Sotji där de intressanta dusterna avlöser varandra, som förband inför den stora showen i Eriksdalshallen.

Målet för många i Sotji är att kvalificera sig till superfinalen i Rysslandsmästerskapet senare i år. De fem främsta i Sotji är välkomna dit. Sjätteplatsen ger en sedelbunt med rubel men också stor besvikelse. De 54 deltagarna i öppen klass har alla kvalifikationer av olika slag för att få vara med i Sotji.

Vid första ögonkastet kan det väl se ut som om svart vinner kvalitet i diagramställningen nedan, men vit hade en parad i beredskap.

Ivan Rozum – Denis Tjismatullin 
Vit drar


24.Txc7+! Txc7 25.Lxe6+!
När svart spelade Sb4-a2 hade han säkert inte sett det draget.


25...uppg.
Efter 25...Kxe6 (25...Kd6 26.Txc7 Kxc7 27.Lxd5 och springaren ryker) 26.Txc7 har svart ett förlorat slutspel, till exempel 26...b4 27.a4 Ta8 28.Txg7 Txa4 29.Se1 b3 30.Sg2 Txd4 31.Sf4+ följt av Sxh5 och h-bonden kan rycka fram.

Efter tre ronder är det tio spelare i topp på 2,5 poäng, däribland Ivan Rozum.

Partierna genomspelbara
Aktuell poängställning

* * * * *

Särskiljningsbestämmelser är en vetenskap. Vi har inbördes möten och flest vinster respektive flest vinster med svart. Hört talas om AROC och Koya? Det senare gäller bara i Bergerturneringar. Det finns olika Sonneborn-Berger-system och så finns det Median Buchholz, Buchholz Cut 1 och Buchholz Cut 2.

Be mig inte att förklara de olika systemen. Jag har fått en kort lektion av Calle Erlandsson och tror mig ha förstått att när jag missade springargaffeln på f5 mot Åke Westin sumpade jag en delad förstaplats i Växjö – där det tydligen var något av Buchholz-systemen som gällde – men inte NM-titeln. Det gjorde däremot Åke när han missade Tg6.

Om någon håller på med en doktorsavhandling i ämnet särskiljningssystem och planerar en disputation så räkna inte med mig som opponent.