torsdag 27 juli 2017

Xtracon Chess Open i Helsingör – rond 6

Tiger Hillarp Persson och Nigel Short i kommentatorrummet. Foto: Sigfred Haubro

Nigel Short fortsätter medicineringen med en vinst om dagen och när han satt i kommentatorrummet tillsammans med den besegrade Tiger Hillarp Persson verkade engelsmannen fullkomligt kurant. Han berättade att han strax före ronden funnit en lucka i sin prepp och att han drabbades av panik. Han fick i all hast lägga om kursen och det blev inte bra. Men Tiger blev alltför girig, enligt Nigel.

Tiger Hillarp Persson – Nigel Short 
Vit drar


Spelarna var överens om att vit hade stått på vinst efter 18.b5! följt av Sxd6+. I stället följde 18.Sxg7? Kb8 19.e4? Se7! 20.f3 d5! 21.exd5 Sfxd5 22.cxd5 Sxd5 23.Dc4 Sxc3


och Nigel tog över. Hela partiet.

I toppuppgörelsen mellan Frode Urkedal och Marin Bosiocic satt norrmannen med ett vunnet löparslutspel men han lyckades inte knyta till säcken. Det slutade med remi och fem spelare kom ikapp på 5,5 poäng. Det glädjer mig mycket att Baadur Jobava finns med i tätgruppen. Tom Skovgaard har gjort en intervju med Baadur där han bland annat säger att han för sin del har fem år kvar att utvecklas och bli bättre.

Nu är det Jonny Hector, som har sitt hem tio minuters promenad från spellokalen, som ligger bäst till av de svenska spelarna. Han har 5 poäng.

Onsdagskvällen var vikt för parblixten och där segrade The Godfathers med Marin Bosiocic och Sasa Martinovic.


Lords of Limhamn, det vill säga Philip Lindgren och Christian Jepson, kom på åttonde plats i parblixten. Foto: Pia Fransson

Direktsändningen från rond 6
Partierna genomspelbara
Resultatservice

* * * * *

Ett problem från rond 6 i Pardubice. Det är matt i fem.

Ante Brkic – Vladimir Bukal 
Vit drar


21.Dh5! gxh5
På 21...h6 följer 22.Dxh6.
22.Tg3 uppg.
Därefter finns det bilösningar. Här en av vägarna till målet: 22...Te8 23.Txg7+ Kf8 24.Txh7+ och 25.Th8 matt.

De svenska huvudaktörerna hamnade i remistimmet.

Partierna genomspelbara
Resultatservice
Svenskarnas resultat i Pardubice (turnering A och B)

* * * * *

SITGES. Efter fem ronder är Jorge Cori och Karen Movsziszian i topp på 5 poäng. Andreas Persson och Oskar von Bahr ligger bäst till i svensktruppen på 3,5 poäng. Partier och resultat.

PRAG. Martin Lokander delar ledningen med Tomas Vojta efter sex ronder på 5 poäng. Det kan bli ett nytt elo-klipp för Martin men här spelas det inte om inteckningar. Resultatservice.