måndag 3 juli 2017

Veteranernas lag-EM i Novi Sad

Italien mot Sverige med fjärdebordets Fabio Bruno mot Håkan Svensson närmast kameran. Foto: novisad2017.org

Den serbiska arrangörens förhoppning var naturligtvis att veteranernas lag-EM i Novi Sad skulle spelas i två schweizergrupper i klasserna 50+ och 65+. Med blott nio lag i vardera gruppen fick det i stället bli två bergerturneringar.

Sverige ställde upp med ett lag i 50+ bestående av Dan Cramling, Jan Lundin, Gunnar Hedin, Bengt Hammar och Håkan Svensson. Det var nog Dannes debut i en veteranturnering – rätta mig om jag har fel – och det blev en succébetonad entré med 6 poäng på 7 partier och en prestationsrankning på 2602. Välkommen i gänget!

Jan Lundin gjorde också ett fint resultat på andrabordet och han var den i laget som hade närmast hem. Han är numera stationerad i Belgrad som svensk ambassadör i Serbien och han bilade mellan Belgrad och Novi Sad.

Det hela slutade för lagets del med brons efter Serbien och Italien. Sverige förlorade matcherna mot dessa båda lag och vann övriga sex matcher.

En partiställning från dagens slutrond:

Fabio Bruno, Italien – Håkan Svensson, Sverige
Svart drar


21...Sc3!?
Det är kanske inte det bästa draget men det är det absolut fräckaste och utmärkt för att säkra remin mot en internationell mästare med nästan 400 elo mer.
22.Txc3 Dxh2+! 23.Kxh2 Th5+


Vits kung är fast i remiburen.
24.Kg3 Tg5+ 25.Kf4 Tf5+ 26.Kg3 Tg5+ remi

I gruppen 65+ segrade Ryssland närmast före Danmark och Belgien.

Resultatservice
Partier genomspelbara


Dan Cramling var bäste förstabordsspelare i gruppen 50+. Foto: novisad2017.org