söndag 30 juli 2017

Xtracon Chess Open i Helsingör – rond 9

Baadur Jobava och Nikita Vitjugov i efteranalys. Foto: LG

Det var rätt uppenbart att Nikita Vitjugov var ute efter en fajt i toppmötet med Baadur Jobava i näst sista ronden. Baadurs bondeoffer i mittspelet bemöttes med skepsis i kommentatorrummet, men han fick motspel och snart nog också bonden tillbaka. När Baadur avvecklade till remi var det med finess.

Nikita Vitjugov - Baadur Jobava
Svart drar31...Lf3! 32.Sxe6
Det är lika spel efter 32.Txf3 Txf4 33.Dc2 Tff7. Efter partidraget forceras remin fram.


32...Dxg2+ 33.Txg2 Txg2+ 34.Kh1 Tc2+ 35.Kg1 Tg2+ remi

Nigel Short har propagerat för att patt ska jämställas med matt och det kommer han säkert att fortsätta med efter partiet mot Frode Urkedal.

Nigel Short – Frode Urkedal
Slutställningen med svart vid draget


Dessförinnan hade Nigel missat en och annan vinstväg.


Ivan Sokolov och Johann Hjartarson i analystagen. Foto: LG

Inför sista ronden leder Baadur Jobava en halv poäng före Marin Bosiocic, Simen Agdestein, Sunilduth Lyna Narayanan och Ivan Saric. Toppmöten i sista ronden: Jobava–Saric, Bosiocic–Lyna och Short–Agdestein.

Direktsändningen från rond 9
Partierna genomspelbara
Resultatservice

* * * * *

PARDUBICE. Tjecken Jan Krejci segrade på 8 poäng och hade en poängs marginal till närmaste konkurrenter. Pontus Carlsson blev bäste svensk på 49:e plats. Partier och resultat. Svenskarnas resultat.

SITGES. Jorge Cori leder inför sista ronden på 7,5 poäng. Carl Cederstam Barsk, Andreas Persson och Oskar von Bahr har 5,5 poäng. Partier och resultat.

ROSTOCK. Inför sista ronden i Rostock Open leder René Stern en poäng före Stellan Brynell. Det är turneringens två stormästare. Resultatservice.