lördag 15 juli 2017

Sverigemästarklassen – rond 8

Nils Grandelius förlorade toppmötet mot Hans Tikkanen. Foto: Lars O A Hedlund

Hans Tikkanen framhåller gärna att han prioriterar sina psykologistudier högre än schackspelandet, att han numera är en schackamatör som inte längre följer med i öppningsteorins modeväxlingar. Inställningen till schackspelandet har alltså förändrats men det tycks inte påverka resultaten. Hans har vunnit de två senaste upplagorna av Svenskt Grand Prix och efter fredagens vinst mot Nils Grandelius ligger han bra till för att åter bli Sverigemästare. Marginalen till närmaste konkurrenter, Nils och Tiger Hillarp Persson, inför slutronden är en poäng. I sämsta fall väntar ett särspel om SM-titeln.

I kommentatorstudion förklarade Hans efter Nils drag 5...a6: ”Nu har jag inte koll längre.” Hans verkade ändå hitta rätt och det blev ett mittspel med dynamisk jämvikt. I efteranalysen framhölls följande som en kritisk ställning:

Hans Tikkanen – Nils Grandelius 
Svart drarMan kom fram till att 33...Kxc4 borde ha spelats. I stället följde 33...Kxa3 och svarts kung hamnade lite avsides.
34.Ke3 Lxh3 35.Sd4 Tc8 36.Sc636...Le6?
Det visar sig att svart kunde ha gjort mycket hårdare motstånd med 36...Lf1!. Poängen är att löparen efter b5-b6 kan kila in till a6 och parkera på b7.
37.Tc3+ Kb2
37...Kxa4 faller på 38.b6 och det är fritt fram för bonden. Med löparen på a6 ...
38.Tc5 Ld7 39.Kxe4 Kb3 40.Kd5 Kxa4 41.Kd6Nu är a-bonden svarts sista hopp.
41...Lxc6 42.bxc6 Kb4 43.c7 a4 44.Kd7 Txc7+ 45.Txc7 a3 46.Ke846...uppg.

Rond 8
Axel Smith – Erik Blomqvist remi 
Jonny Hector – Jonathan Westerberg 1-0 
Rauan Sagit – Martin Jogstad 1-0 
Hans Tikkanen – Nils Grandelius 1-0 
Emanuel Berg – Tiger Hillarp Persson remi

Partierna genomspelbara
Resultatservice
Direktsändningen rond 8

Rond 9 (lördag kl 11)
Jonathan Westerberg – Hans Tikkanen 
Tiger Hillarp Persson – Jonny Hector 
Nils Grandelius – Rauan Sagit 
Martin Jogstad – Axel Smith 
Erik Blomqvist – Emanuel Berg

* * * * *

Fides GP-turnering i Genève – rond 8

Näst sista ronden i full gång. Foto: worldchess.com

Tejmur Radjabov hade vit mot Alexander Rjazantsev och bjöd remi efter 22 drag. Vid det laget stod Radjabov något i underkant men Rjazantsev accepterade anbudet. Det räckte för att Radjabov skulle behålla förstaplatsen inför sista ronden. En halv poäng efter sig har han Alexander Grisjtjuk och Jan Nepomnjasjtjij.

Partierna genomspelbara
Poängställningen

* * * * *

Danskt hygge fredag eftermiddag. Foto: LG

Copenhagen Jazz Festival – en del scener har försvunnit, andra har tillkommit. På Gråbrødretorv en ensam gatumusikant, en klassiskt skolad gitarrist. Han är värd sina mynt. Under jazzfestivalen för några år sedan fanns där en scen och på den såg jag Eric Burdon – just det, han som var sångare i The Animals – med ett jazzband för omkring tio år sedan.

Första matkontrollen blev på Copenhagen Street Food, som dessvärre sjunger på sista versen. Där handlar det inte om blåbärssoppa och druvsocker. Jag inser att det blir svårt att arrangera ett andra Copenhagen Closed Blitz Chess Challenge & Championship på det här stället. Fullpackat en vardagseftermiddag.

En ranglig flotte med fyra man vid ett bord glider förbi. Det ser ut som ett hemmabygge. Skepparen står som en gondoljär med roder och en ölflaska. En ölback är enda lasten och det står fyra glas på bordet. Danskt hygge. Se bilden ovan.


På andra sidan vattnet: Copenhagen Street Food till vänster och Copenhagen Contemporary till höger. Foto: LG

Sidan om matparadiset ligger Copenhagen Contemporary med Yoko Onos Wish Tree Garden utanför. Har glömt i vilket träd jag hängde min lapp och kan därför inte kontrollera om den finns kvar. Den kan ha slitits bort i nån höststorm. Likt ett löv, likt mina bönder i Växjö. Och apropå konst: i fasaden på Kunsthal Charlottenborg har Ai Weiwei skapat Soleil Levant – inspirerad av Claude Monets Impression – med hjälp av drygt 3 500 räddningsvästar insamlade från flyktingar som kommit i land på den grekiska ön Lesbos. Ett försök att väcka humanismen till liv.


Ai Weiweis verk på Kunsthal Charlottenborg. Foto: LG

Vid andra matkontrollen – på Illum Rooftop – ringer Axel Ornstein. Han säger: ”Hej Lasse, det är pappa.” En adoption bakom min rygg? Misstaget fastslås snabbt. Han hade tänkt ringa sin son och råkat klicka på fel Lasse. Innan samtalet avslutas hinner Axel säga att han har spelat skitdåligt i SM och att vi ses i Lund i samband med Cellavision Chess Cup. Sänk ribban, Axel, och ta chansen att glänsa i veteranklassen innan det är för sent.


Jazz på Illum Rooftop. Foto: LG

Just det, SM. Dags att återvända hem för att se hur det gick i fredagsronden.


Uppladdning inför en konsert på Ofelia Plads. Ett och annat paraply. Foto: LG


Paul Harrison Band featuring Camilla Ernen på scenen vid Nyhavns Mindeanker. Foto: LG