fredag 7 juli 2017

Sverigemästarklassen – rond 1

Jonny Hector inledde med att besegra den försvarande Sverigemästaren. Foto: Lars O A Hedlund

När SM-gruppen samlas blir det lite grann som en släktmiddag och nu är det dukat för spel i Eriksdalshallen i Stockholm. Med få undantag har deltagarna mötts många gånger förut i dessa sammanhang. Martin Jogstad är ny vid borden medan Rauan Sagit har varit med en gång förut.

Nils Grandelius spelade ett viktigt parti mot Jonathan Westerberg i fredags i Växjö. Då handlade det om sjunde ronden i Nordenmästerskapet och det var Nils som vann. Nu möttes de igen med samma färger. Det började som i Växjö med 1.c4 e6 2.Sc3 d5 3.d4 men i stället för 3...Sf6 valde Jonathan den här gången 3...a6. I kommentatorstudion berättade Stellan Brynell, grannen Stellan, att han hade diskuterat varianten med Nils igår kväll och fört 3...a6 på tal. Nils förklarade då att det inte var bra på grund av 4.cxd5 exd5 5.Db3. Och så blev det.

Jonathan överlevde öppningen utan större problem och kunde sedan rycka åt sig initiativet i övergången till slutspelet. Nils vann sina fem vitpartier i Växjö; här bröts den sviten med en remi i en slutställning där man i kommentatorstudion tyckte att Jonathan hade fördel och gott kunde ha fortsatt i stället för att bjuda remi.

Nils Grandelius – Jonathan Westerberg
Slutställningen, vit vid draget


Fjolårsmästaren Erik Blomqvist ratade remischackar mot Jonny Hector och gjorde ett, för att citera Stellan, ”vansinnigt vinstförsök”. Erik tog i så att han sprack. Ett kampparti mellan två spelare som inte har mycket till övers för remi.

Dagens andre vinnare var Emanuel Berg i mötet med debutanten Martin Jogstad. Emanuel verkade improvisera i öppningen för att sedan sätta sin lit till sin högre spelstyrka. Det lyckades. Vi får se om Emanuel kan vara med och konkurrera om SM-titeln på allvar. Sexbarnspappan har börjat arbeta som tysklärare och kan inte lägga lika mycket tid på förberedelser som när han spelade schack professionellt.

Trefaldige Sverigemästaren Hans Tikkanen såg ut som en vinnare mot Tiger Hillarp Persson, som fick ägna sig åt det heroiska försvaret.

Hans Tikkanen – Tiger Hillarp Persson 
Vit drarHär valde Hans att låta kungen kila över till damflygeln och sedan kom löparoffer på b5, men det slutade med dragupprepning och remi. I kommentatorstudion kollade man på följande variant: 29.Tb6 Se7 30.Tb7+ Lc7 31.Lb6

analys

och svart kan bara låta kungen pendla mellan d7 och d8 eller springaren mellan e7 och g8. Problemet för vit är att det inte finns något sätt att rasera svarts fästning.

I kommentatorstudion menade Stellan och Jesper Hall att Axel Smith slarvade bort initiativet mot Sagit. Det blev rondens tredje remi.

Rond 1
Axel Smith – Rauan Sagit remi 
Nils Grandelius – Jonathan Westerberg remi 
Emanuel Berg – Martin Jogstad 1-0 
Hans Tikkanen – Tiger Hillarp Persson remi 
Jonny Hector – Erik Blomqvist 1-0

Partierna genomspelbara (klicka på respektive bräde)
Resultatservice

Rond 2 (lördag kl 15)
Axel Smith – Emanuel Berg 
Tiger Hillarp Persson – Nils Grandelius 
Erik Blomqvist – Hans Tikkanen 
Martin Jogstad – Jonny Hector 
Rauan Sagit – Jonathan Westerberg

* * * * *

Fides GP-turnering i Genève – rond 2

Tejmur Radjabov vann elegant mot Pavel Eljanov. Foto: worldchess.com

Tejmur Radjabov har fått en fantastisk start i Genève. I andra ronden laddade han upp för ett kungsangrepp mot Pavel Eljanov och det blev en gnistrande avslutning:

Tejmur Radjabov – Pavel Eljanov 
Vit drar38.Txg7!! Le5
Eller 38...Kxg7 39.Tg4+ Kf8 40.Tg8+! Kxg8 41.Sf6+ Kf8 42.Dxb7 och damen överglänser vida svarts båda torn. Det blev något liknande i partifortsättningen.
39.Tg8+! Kxg8 40.Sf6+40...Lxf6 41.Tg4+ uppg.

Vi amatörer som emellanåt ägnar oss åt schablondrag kan söka tröst i att det gör även stormästare ibland:

Sjachrijar Mamedjraov – Ernesto Inarkijev 
Svar drar19...0-0?? 20.Sh4 uppg.
Japp, damfångst.

Partierna genomspelbara
Poängställningen