torsdag 23 juli 2009

1. Berg, 2. Kasparov

I Helsingör fick jag en pratstund med Emanuel Berg och han berättade om sina planer för den kommande hösten. Det blir inte så många turneringar men desto mer seriespel. Han representerar numera sex olika klubbar.

Genom Calle Erlandssons försorg fick vi den 18 juli klockan 19.18 med uppgiften att Emanuel ska bli spelande tränare i Burgsviks SK. Emanuel bekräftar den uppgiften och lägger till att träningspassen kommer att ligga i anslutning till seriespelet.

Nytt för säsongen är att han ska spela för SC Hansa Dortmund i tyska Bundesligan division 2 västra. Och då ska vi berättiga den fiffiga rubriken: Emanuel Berg kommer att sitta på första bordet, GM Sergei Kasparov på andra. Förra säsongen spelade Kasparov – ja, Sergei – med i två matcher på förstabordet och noterade remier.

I SC Hansa Dortmund spelar också islänningen Hedinn Steingrimsson, och då får vi en koppling till isländska lagmästerskapet för där representerar han och Emanuel samma klubb, Fjölnir. I den klubben spelar för övrigt också Pontus Carlsson.

Emanuel kommer att vara engagerad i Oslo Schakselskap när den norska eliteserien kör i gång i november. I denna klubb finns också Jon Ludvig Hammer och tanken är att dessa båda ska spela en snabbschackmatch i Oslo i början av nästa år.

Återstår att nämna att Emanuel fortsätter att spela för Helsinge i danska ligan, och att han dyker upp i Cantabria Santander i spanska ligan. Alltmedan Zlatan tydligen är på väg till Barcelona.

Det har tagit mig ungefär en timme att språka med Emanuel, kolla upp fakta och komplettera. Inte kan väl någon där ute tänka sig att sno innehållet i detta inlägg, vegetera på mitt arbete, formulera om det hela och göra det till sin nyhet utan att ange källan, det vill säga min blogg?

Samtal mellan mitt skeptiska jag och mitt godtrogna jag:

”Du är så naiv. Det är klart att han snor det hela, liksom han har gjort systematiskt under en lång följd av år med dina nyheter från Sydsvenskan och bloggen utan att vid ett enda tillfälle ange dig som källa.”

”Men jag känner på mig att han från och med i dag har bestämt sig för att bli en bättre människa, god och ärlig.”

”Ha! Han kommer att skriva om din historia om Emanuels höstplaner, kontakta nån som bekräftar din text och sedan fräckt förklara att han har nåt nytt att berätta. Han har inget begrepp om pressetik och har inga som helst betänkligheter att pråla i lånta fjädrar. Om han inte får din historia bekräftad från nån, så snickrar han ihop en historia att han har det från en källa vars anonymitet han måste bevara. Sån är han. Jag slår vad tjugo kronor att historien om Emanuels höstplaner ligger på en annan blogg utan angivande av din blogg som källa inom ett dygn.”

Jag antar anbudet, mitt godtrogna jag tror nämligen att han har blivit en bättre människa. Att han inte vill bli ihågkommen som en simpel nyhetstjuv utan som en person som plötsligt började dra ner på Klipp & Klistra och började publicera egna fullödiga och välformulerade texter baserade på egen research. Det tror jag.

Det här blir lättförtjänta pengar. Jag har redan börjat planera vad jag ska göra med de tjugo kronorna. Det räcker nog till en liter jordgubbar. Mums.

Poängen med det här inlägget är att hederliga bloggare inte behöver ta åt sig ett enda dugg.