tisdag 21 juli 2009

Politiken Cup, fjärde speldagen

Agrest mot Agrest i tredje ronden. Här kan man tala om oturlig lottning. Evgenij bjöd remi efter sex drag och Svetlana accepterade anbudet. Foto: Lars Grahn

Helsingörs bäste schackspelare delar ledningen i Politiken Cup efter fem ronder. Det är alltså Jonny Hector det är tal om. Han har fem av fem liksom Peter Heine Nielsen och Vladimir Malachov. Det var intressant att följa den senares slutspel i dag. Här ställningen efter 81.Lb3xa4 i partiet Malachov–Kuzubov.


Min första tanke: nu måste Malachov med tanke på 50-dragsregeln sätta matt senast i 131:a draget, annars är det remi. När jag kollade Nalimovs slutspelsbas fick jag beskedet att det är matt i 62 drag! Nu finns det ingen med mänsklig hjärna som kan spela de absolut bästa dragen gång på gång i den här typen av slutspel, så den uppgiften hade mest kuriosavärde. Det här slutspelet är väl i praktiken lika svårt att vinna som att hålla.

Efter ett tag gick det upp för mig att före mattsättningen skulle vit sannolikt tvingas eliminera springaren och sedan sätta matt med löparparet mot ensam kung. Så vad det egentligen handlade om var alltså att jaga livet ur springaren inom femtio drag, och efter slaget började ju dragräkningen om. Vid det laget skulle Kuzubov naturligtvis ha gett upp, om det nu gick så långt.

Om Kuzubov varit en robot programmerad med Nalimovs slutspelsbas så hade han räddat en halva, men med vanliga hjärnceller och tidsnöd så gick det inte att hålla. Här är slutställningen efter 110.Kg4-g5:


Kuzubov gav upp med tanke på 110…Kh8 111.Kg6 och springaren har gjort sitt.

Två intressanta möten på toppborden i morgon: Nielsen–Malachov och Hector–Agrest.

På turneringshemsidan talas det om en dansk junior som råkade sätta i gång en jukebox i spellokalen – se ”Når mussiken spiller”. Jag har fått bekräftat att det inte var min jukebox, den i vänsterspalten. Puh. Stellan Brynells kommentar till min jukebox: "Det finns ju bara en bra låt - Blodomloppet." Den ungdomen, den ungdomen ...