måndag 13 juli 2009

Bilden berättar - bild 1

Yasser Seirawan och Robert Byrne i Merano 1981. Foto: Lars Grahn © copyright

Av de VM-matcher som jag har följt på plats är det den i Merano 1981 mellan dåvarande världsmästaren Anatolij Karpov och utmanaren Viktor Kortchnoi som har lämnat starkast minnesbilder. Vi schackjournalister samlades varje kväll i Hotel Palace bar och sammanfattade dagen efter att ha lämnat våra rapporter till tidningarna hemmavid. Yasser Seirawan ingick i Kortchnois sekundantteam, vilket gav mig en värdefull kanal in i utmanarlägret.

Min vänskap med Yasser började 1979 när jag bjöd in honom – då nybliven juniorvärldsmästare – till Schacknytts jubileumsturnering i Malmö. Det var en lågbudgetturnering helt och hållet bekostad av tidskriftens generösa läsare, och Yasser bodde hemma hos mig och min sambo på Kristianstadsgatan. Det blev fler besök i Malmö för Yasser och vänskapen består.

Bilden togs i Merano när Yasser och New York Times schackskribent Robert Byrne kopplade av med tennis. Det blev en härlig bild när de bröstade upp sig, den atletiske Yasser och den något mindre atletiske Bob.

När Yasser vann Haningeturneringen 1990 närmast före Karpov, som han besegrade, så vill jag gärna tro att det var uppladdningen i Malmö som bidrog till triumfen. Det var bland annat tennis på Kronprinsen och långa promenader Malmö runt.

Bilden berättar återkommer varje måndag.