torsdag 2 juli 2009

Dagens Allehanda (torsdag)

Ska Emanuel Berg äntligen lyckas bli Sverigemästare? Redan efter fyra ronder i Kungsör kan man påstå att han är på god väg med frenesi och beslutsamhet. I dag spelar han mot Daniel Semcesen (obesegrad så här långt) och i morgon väntar uppgörelsen mot fjolårets Sverigemästare Tiger Hillarp-Persson. Från och med idag finns direktsändningslänkarna i vänsterspalten – strax under ”Aktuella turneringar”. Gå förresten gärna på upptäcktsfärd i vänsterspalten, där har hänt mycket de senaste dagarna.

Att schack är stort i Indien kan man förstå när en av landets största tidningar, The Hindu, uttalar besvikelse över de resultat som presterades av Indiens två representanter vid Junior-VM för synskadade i Täby. Mästerskapet fick stort utrymme på Chessbase hemsida. Juniorvärldsmästare blev Daniel Pulvett, Venezuela.

Vilket omdöme ska man ge ett förlustdrag som leder till vinst? Frågan uppkom när jag fick syn på en intressant ställning från mästerskapet i Uzbekistan: Hamrakulova–Chamrakulov, utkämpat i Tasjkent för några veckor sedan. Svart är vid draget.


28…Sd4!?
Utropstecknet för att det leder till vinst, frågetecknet för att det objektivt sett är ett förlustdrag.
29.Kh1??
Tanken med springardraget var förstås 29.exd4 Dc1+ och 29.Txd4 Txd4 30.exd4 Dc1+, i båda fallen med matt. Men efter 29.Txd4! Txd4 30.h4! har svart fallit i sin egen grop. Vad gäller 29.Kh1?? så var väl tanken att undvika en springargaffel på e2.
29…Sf3!
Lika bra är faktiskt 29…Sc2! 30.Db3 Se1 med forcerad matt efter 31.g3 Dg4 o.s.v. Låt oss vara generösa med utropstecknen.
30.Txe4
30.gxf3 exf3 är lika hopplöst.
30…Db5!
Då är det bara tornet som inte står i slag.
31.Te8+ Kh7!


Sådär, nu står svarts alla pjäser i slag och det är dags för vit att ge upp. Visst är det en fin slutställning?
32.uppg.